DOKTOR MILJKO RISTIĆ ZA KURIR: Klupski lekar kriv za Gogićevu smrt!
Foto: Zorana Jevtić, Beta Branislav Božić

Nemar glavni uzrok stradanja fudbalera na terenu

DOKTOR MILJKO RISTIĆ ZA KURIR: Klupski lekar kriv za Gogićevu smrt!

Fudbal -
Doktor svaki dan mora da zna kako se igrači osećaju, a pitanje je da li taj iz kineskog kluba uopšte ima licencu, kaže poznati srpski kardiohirurg, predsednik zdravstvene komisije FSS

Kroz razgovor sa jednim od najcenjenijih svetskih stručnjaka u oblasti kardiohirurgije prof. dr Miljkom Ristićem došli smo do jasnog odgovara na pitanje zašto fudbaleri sve češće umiru na terenu. Poslednji slučaj kada je preminuo Goran Gogić potresao je srpsku javnosti.- Odgovornost je na klupskom lekaru, koji predstavlja prvu medicinsku kariku. On je obavezan da svaki dan posle treninga i utakmica pita igrače kako se osećaju, da li imaju neki problem. Takođe, potrebno je da prijavi treneru svaku promenu zdravstvenog stanja fudbalera kaže Ristić.Ništa bez licenceOn nadalje objašnjava:- Klupski lekar mora da poseduje odgovarajuću licencu do koje se dolazi kroz edukaciju koju radimo i mi u Srbiji, a uvedena je pre tri godine. Dalje, dva puta godišnje se rade obavezni pregledi: test opterećenja, ultrazvuk srca, EKG i ostalo - počinje priču Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije i predsednik zdravstvene komisije FSS.

Ne poštuju se propisi... Dr Miljko Ristić
Ne poštuju se propisi... Dr Miljko Ristić

Ako se ta kompletna procedura ispoštuje...- Dolazimo da prostog zaključka da je zajednički uzrok za smrt svih igrača nemar! Ne poštuju se propisi. Klupski lekari moraju da imaju licencu, da su prošli kompletnu obuku za taj posao. Postavlja se pitanje da li taj klupski lekar u kineskom klubu ima odgovarajuću licencu.Pre dolaska u Jagodinu (2011. godine) Gogić je dobio virus koksaki, koji mu je prouzrokovao miokarditis.- Ovde je očito reč o konkretnoj bolesti. Koksaki ostaje u telu i po nekoliko godina, a ne nekoliko nedelja ili meseci. Verujem da taj slučaj bio u pitanju. Ako je u poslednja dva meseca imao grip, onda je gotovo izvesno da je to uzrok smrti.

Redovna kontrolaRedovna kontrola je apsolutno neophodna, a posebno za osobe koje se izlažu opterećenju.- Svaka tri meseca su obavezne kontrole. Imao sam slučajeve kada su pacijenti i posle nekoliko godina i dalje imali određene simptome koksakija. Te osobe ne bi smele da se bavi ni mnogo lakšim fizičkim poslovima od fudbala.Ekspert u ovoj oblasti medicine izneo je na kraju razgovora stručni podatak koji sve govori.- Veoma su retke bolesti srca koje izazivaju iznenadnu smrt, ne samo na sportskom terenu već uopšte - zaključio je doktor Ristić.

Vožnja bez dozvoleNEMOGUĆE JE IGRATI NA SOPSTVENU ODGOVORNOST!Sve je više smrtnih ishoda na sportskim terenima.- Nažalost, sve je više takvih vesti, a najčešće je reč o fudbalerima, mlađim osobama, reklo bi se u punoj snazi, ali samo na prvi pogled. Bilo je i ranije, ali ne u ovolikom broju. Jednom u tri godine imamo sastanke u UEFA i FIFA na kojima učestvuju lekarski predstavnici svih saveza. Ogromna je odgovornost na nama. Kasnije, zaključke i odluke sa seminara u obavezi smo da prenesemo unutar naše organizacije.Fudbaleri često ističu da igraju na sopstvenu odgovornost.- To je nemoguće. Ne možete da uzmete i vozite automobil na sopstvenu odgovornost, a da nemate položenu vožnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track