DVOSTRUKI ARŠINI FIFA: Igrači preko noći dobijaju pravo igranja za Kosovo, Krkić ne može za Srbiju
Foto: AP

Još jedan fudbaler dobio pravo nastupa

DVOSTRUKI ARŠINI FIFA: Igrači preko noći dobijaju pravo igranja za Kosovo, Krkić ne može za Srbiju

Fudbal -

FIFA još jednom potvrđuje da nema iste aršine prema reprezentacijama.

Svetska fudbalska federacija odobrila je u sredu još jednom igraču pravo nastupa za reprezentaciju tzv. Kosova u kvalifikacijama za SP 2018. godine u Rusiji. Dozvolu je dobio 21-godišnji Arber Zeneli koji je rođen u Švedskoj i koji je igrao za mladu reprezentaciju te zemlje.

Konfuzija oko papirologije i oko toga ko može da igra za Kosovo traje od prošlog meseca.

FIFA je neposredno pred utakmicu tzv. Kosova u Finskoj odobrila devetorici fudbalera pravo igranja, tako da su u Helsinkiju igrali Fanol Perdedaj, Enis Aluši, Barsant Keljina, Elbasan Rašani, Hekuran Krieziju, Sinan Bitući, Vedat Murići, Erton Fejzulahu i Albert Bunjaku.

Po hitnom postupku priliku da zaigraju za tzv. Kosovo dobili su Amir Rahmani (Albanija), Valon Beriša (Norveška), Alban Meha (Albanija), Milor Rašica (Albanija) i Herolind Šalja (Albanija).

Finci su se žalili FIFA, ali bez uspeha. Arber Zaneli, fudbaler Herenvena, je sa reprezentacijom Švedske do 21 godine osvojio titulu prvaka Evrope, ali nije bio deo tima koji je igrao na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. FIFA je u maju primila Kosovo u svoje članstvo i ta reprezentacija je naknadno ubačena u kvalifikacije za Mundijal u Rusiji.

Reprezentacija tzv. Kosova je u Grupi I sa Hrvatskom, Islandom, Turskom, Ukrajinom i Finskom. U četvrtak u Skadru igra utakmicu protiv Hrvatske (20.45).

Bojan Krkić, Foto: AP
Bojan Krkić, Foto: AP

Svetska kuća fudbala, koja je prekršila statut i primila Kosovo u svoje članstvo, nedavno nije dozvolila igraču Stouka Bojanu Krkiću da igra za Srbiju, čime je opet pokazala različite aršine.

FIFA je navela da igrač koji je odigrao bar jedan meč za nacionalni tim u zvaničnom takmičenju automatski gubi pravo da nastupa za drugu zemlju. To je slučaj i kod Bojana Krkića, koji je 2008. godine kao 18-godišnjak debitovao za seniore Španije.

Ova odluka FIFA je pomalo čudna jer ima primera da je svetska kuća fudbala prekršila svoja pravila. Prvo, priznali su Kosovo, iako, po njihovom statutu, niko ne može da postane član, ako nije priznat od Ujedinjenih nacija. Da imaju različite aršine, pokazuje i primer Tijaga Mote, koji je 2003. igrao za Brazil na Konkakaf kupu, da bi osam godina kasnije, 2011, zaigrao za reprezentaciju Italije.

Takođe, Dijego Kosta, fudbaler Čelsija, igrao je za ovu južnoameričku zemlju, da bi posle nosio dres selekcije Španije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track