(FOTO) OČARALA SVET: Srpska dizajnerka oslikala Džajića, Piksija, Deju, Mijatovića...
Foto: Cile

Fenomenalno

(FOTO) OČARALA SVET: Srpska dizajnerka oslikala Džajića, Piksija, Deju, Mijatovića...

Fudbal -
Marija Marković je grafički dizajner i kaže da je na ideju da pravi radove sa likovima fudbalera došla slučajno, baš kao što pravi i izbor onih kojima će se posvetiti tokom rada

Marija Marković je grafički dizajner koja je posterima poznatih fudbalera oduševila englesku javnost.

"Volimo mi fudbalsku umetnost, pa smo zato i više nego radosni što sa vama možemo da podelimo divan, rad srpske ilustratorke Marije Marković. Kao žena sa strašću prema mirnim danima jugoslovenskog fudbala, krajem 80-ih i početkom 90-ih, Marija je napravila niz prelepih postera kojima je odala počast njenim omiljenim omiljenim igračima", piše, između ostalog jedan britanski tabloid.

Marija u izjavi ispisanoj na sajtu Behance gde kači svoje radove, za Kurir ispričala kako je sve počelo.

"Ideja je došla sasvim spontano jer sam htela prvo plakat Tijerija Anrija i još nekih igrača ali da budu malo drugačiji od onih koji već mogu da se nađu na internetu i da se poruče. Red je bio da pošto sam grafički dizajner to uradim sama i tako je krenulo. Postalo mi je zanimljivo to uklapanje šarenih pozadina, tipografije i zanimljive fotografija igrača i onda su ideje za svaki od radova bile ukopljene i sa prepoznatljivim karakterisikama fudbalera, njihovim nadimcima, klubovima...Fudbal i grafički dizajn se odlično slažu. Kada sam završila prvi deo, pre nešto više od mesec dana postavila sam na online portfolio na Behance.net koji je svima dostupan i tako su ljudi polako počeli da obraćaju pažnju na te postere. Nisam imala neki konkretan cilj sem da to vide i oni kojima je zanimljiv taj spoj dizajna i fudbala", rekla je Marija. Ona je objasnila kako se odlučila da oslika Mijatovića, Savićevića, Džajića, Mancea, Prosinečkog, Šukera...

"Igrači koji su se našli na posterima su u najvećem broju moj izbor ali ima i onih na koje me je podsetilo društvo, sestra... i takve sugestije su odlične. Neki od njih koji su prikazani su i dalje aktivni igrači ali igraju sjajno i nekako sam ih spojila sa pravim legendama fudbala poput Pelea, Bobija Mura, Zidana... Bilo je komentara ''Pa kako nema golmana, Maldinija, Ronalda, Stoičkova, Bađa, Besta, Čarltona...'' i slično i onda sam odlučila da proširim taj broj na još novih 36 postera da bi se zaokružila ta priča, mada će uvek faliti neko jer listi fantastičnih fudbalera nema kraja".

Marija prati fudbal i otkrila nam je za koga navija:

"Navijam za Crvenu zvezdu, Atletiko i Arsenal. Odem povremeno na Zvezdine utakmice i bude interesantno, poslednjih godina više zbog atmosfere na stadionu a manje zbog igre ali biće bolje. Jedna od najdražih utakmica na kojoj sam prisustvovala mi je finale Superkupa Španije između Atletika i Barselona u Madridu. Fanastični navijači Atletika, odlična atmosfera i utakmica koju je vredelo videti. Godinu pre toga sam isto prisustvovala finalu Superkupa između Reala i Barselone, ali mi je mnogo jači utisak ostavio Atletiko. Njegovi navijači dosta podsećaju na Zvezdaše, zanimljive koreografije, bučni, velika podrška", konstatuje Marija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track