FUDBAL LIKS Najveći sportski skandal veka: Hrvati Modrić i Kovačić na udaru zbog utaje poreza
Foto: Reuters

Istraga o malverzacijama

FUDBAL LIKS Najveći sportski skandal veka: Hrvati Modrić i Kovačić na udaru zbog utaje poreza

Fudbal -

Svet fudbala poslednjih dana potresa veliki skandal, verovatno najveći u istoriji ovog sporta.

U javnosti su prvo procurile informacije o utaji poreza Kristijana Ronalda i Žozea Murinja, i od tada se svakodnevno objavljuju nova poznata imena koja se dovode u sumnju da su vršili malverzacije prilikom prijavljivanja poreza.

Konzorcijum sastavljen od 12 velikih evropskih medijskih kuća iz Engleske, Španije, Nemačke, Italije... najavio je da će narednih dana objaviti podatke koji bi mogli da predstavljaju najveće curenje informacija u svetu sporta. Pomenuti mediji tvrde da poseduju više od 18 miliona dokumenata koji dokazuju da su Ronaldo, Murinjo i mnogi drugi utajili porez.

Nova imena na listi osumnjičenih su hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić.

Španski "El mundo" je objavio da je Luka Modrić pod optužbom da je preko firme iz Luksemburga izbegao da prijavi deo prihoda za 2013. i 2014. godinu.

Italijanska "Gazeta delo sport" donela je zanimljivu priču o Mateu Kovačiću i njegovom transferu iz zagrebačkog Dinama u Inter koji je ostvaren u januaru 2013. godine.

Inter je mislio da Kovačić u potpunosti pripada Dinamu, međutim ispostavilo se da klub ima pravo samo na 50 odsto igrača, a da drugu polovinu drži firma iz Hong Konga pod imenom "Profoot International Limited". Ta firma je svoja prava prosledila u martu 2015. godine drugom fondu sličnog imena ("Profoot International Ltd") koja je registrovana u Velikoj Britaniji.

U celoj priči, osim Kristijana Ronalda, Žozea Murinja, Luke Modrića i Matea Kovačića, spominju se imena menadžera Horhea Mendeša, trenera Fabija Kapela, fudbalera Mesuta Ozila, Radamela Falkaa, Aleksa Sandra, Huana Iturbea...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track