HRONOLOGIJA BEZUMLJA: Evo svih navijačkih ubistava u Srbiji u poslednjih 17 godina
Foto: Nemanja Pančić

Tragična serija

HRONOLOGIJA BEZUMLJA: Evo svih navijačkih ubistava u Srbiji u poslednjih 17 godina

Fudbal -

Navijač Crvene zvezde Aleksandar Jaćimović ubijen je sinoć u tuči u Čačku, dok je drugi ranjen.

Na žalost, to je samo nastavak tragične serije smrti navijača kod nas.

Evo hronologije ubistava vezanih za fudbal u poslednjih 17 godina.

30. oktobar 1999. godine - ALEKSANDAR RADOVIĆ

Na 113. "večitom derbiju" raketom ispaljenom sa južne tribine stadiona Partizana ubijen je navijač Crvene zvezde Aleksandar Aca Radović iz Opova, koji je bio na severnoj tribini. Imao je samo 17 godina. Suđenje optuženima je trajalo dugo, na kraju su optužnice preinačene iz "ubistvo" u "remećenje javnog reda i mira", pa je nekolicina osuđena na osam do 23 meseci zatvora.

4. avgust 2005. godine - BOJAN MAJIĆ

Napadači sa obeležjima Rada upali su u Rakovici u voz kojim su navijači Voždovca krenuli na utakmicu u Golubovce. Bojan Majić je podlegao povredama zadobijenim udarcima oštrim predmetom u predelu vrata i ramena. Imao je 28 godina. Mnogo kasnije navijač Rada Bojan Hrvatin osuđen je na 30 godina iza rešetaka zbog tog ubistva.

25. april 2006. godine - PETAR SEDLAK

Na Bežaniji su navijači Rada napali navijača Partizana 23-godišnjeg Petra Sedlaka. Smrtno ga je u leđa ranio 16-godišnjak.

14. April 2008. godine - DEJAN DIMITRIJEVIĆ

U masovnoj dogovorenoj tuči huligana navijača Partizana i Vojvodine u Futogu ubijen je Dejan Dimitrijević "Lonac" (27) iz Novog Sada. Za ubistvo je osuđen Stevan Stanković, prvobitno na 15 godina zatvora, a onda mu je kazna smanjena na deset godina i osam meseci.

17. septembar 2009. godine - BRIS TATON

Na Obilićevom vencu u strogom centru Beograda teško je povređen navijač francuskog Tuluza Bris Taton, koji je povredama podlegao 29. septembra. On je zajedno sa grupom navijača francuskog kluba došao na utakmicu protiv Partizana, a navijači beogradskog kluba su ih napali dok su sedeli u kafiću. Viši sud je optužene najpre osudio na ukupno 240 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu krajem januara 2012. prepolovio kazne osuđenima. Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora. Prvooptuženi u tom slučaju Đorđe Prelić je, posle višegodišnjeg bekstva, izručen iz Španije Srbiji i upućen na izdržavanje kazne. Osuđen je na 15 godina zatvora. Presudom Višeg suda u Beogradu od 25. januara 2011. godine, osuđeni su Dejan Puzigaća, na 32 godine zatvora, i Ivan Grković, na 30. Apelacioni sud im je te kazne prepolovio presudom od 28. oktobra te godine. U međuvremenu, Puzigaća se zamonašio u Grčkoj, ali je aprila 2016. godine izručen Srbiji. Optuženi su prema presudi tokom masovne tuče, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama. Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima. Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

23. oktobar 2011. godine - IVAN PEROVIĆ

U međusobnom obračunu navijača Partizana na Novom Beogradu hicima iz pištolja ubijen je Ivan Perović (20 godina), dok je Đorđe Stanojević (20 godina) ranjen. Viši sud u Beogradu, zbog nedostatka dokaza, oslobodio je glavne osumnjičene Vladimira Maljkovića, Milana Krasića i Marka Isakovića.

10. jun 2012. godine - DUŠAN GRIJAK

U masovnoj tuči na parkingu kod kod "Sava Centra" u Beogradu, ubijen je pripadnik navijačke grupe FK Rad Dušan Grijak (24 godine). Podlegao je povredama desetak dana kasnije.

(mondo.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track