HRVAT KOJEG DELIJE OBOŽAVAJU: Čarobni driblinzi poslednjeg romantičara i danas se prepričavaju VIDEO
Foto: Profimedia

Veličanstveni Žuti

HRVAT KOJEG DELIJE OBOŽAVAJU: Čarobni driblinzi poslednjeg romantičara i danas se prepričavaju VIDEO

Fudbal -

Na današnji dan 1969. godine rođena je legenda evropskog fudbala Robert Prosinečki u nemačkom gradu Vilingen-Ševeningenu.

Prve fudbalske korake napravio je kao petogodišnji dečak u Nemačkoj, gde je i rođen.

Kada je imao deset godina sa porodicom se preselio u Hrvatsku gde ljubav prema fudbalu razvija u FK Dinamo.Igrao je na poziciji veznog igrača, poznatog po visokoj kreativnosti i čarobnim driblinzima, a često su ga se nazivali "poslednjim romantičarem".

Na juniorskom selekcijom Jugoslavije osvojio je Svetsko prvenstvo u Čileu 1987. godine, a kao najbolji igrač šampionata osvaja Zlatnu loptu.

1990. s mladom reprezentacijom Jugoslavije (U-21) osvojio je drugo mesto na Evropskom prvnestvu u Rusiji, a osam godina kasnije - 1998. s Hrvatskom je na Svetskom prvenstvu u Francuskoj osvojio bronzanu medalju.

Neosporan talenat 'šalje' ga u prvi postavu Dinama sa već 18 godina, a kao kapiten predvodio je hrvatski klub do čak dve titule u državnom prvenstvu. Međutim, zbog nesuglasica sa tadašnjim trenerom Miroslavom Ćirom Blaževićem odlazi u Crvenu zvezdu sa kojom 1991. godine osvaja Kup evropskih šampiona, svoj prvi pehar u elitnom evropskom takmičenju.

Sa crveno-belima u trofejnu salu unosi pehare državnog prvaka, Kupa evropskih šampiona, Internacionalnog Kupa...

Posle Zvezda, karijeru nastavlja u Realu iz Madrida, da bi potom imao 'špansku turneju' i zaigrao još za Sevilju, Real Ovideo, Barselonu...

Za engleski Portsmout igrao je u sezoni 2001/2002 i toliko je oduševio navijače tog kluba da su ga izabrali u postavu 11 najboljih igrača tog kluba svih vremena.

Trenersku karijeru počeo je kao pomoćnik slektora hrvatske selekcije Slavena Bilića, a 2010. godine preuzeo je Crvenu zvezdu, čiji navijači i dan danas iskazuju veliko poštovanje prema legendarnom Žutom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track