IZBACIO U IZ PREZIMENA: Selektor Kosova glumio Srbina da bi izbegao rat ’91.
Foto: Profimedia

Bunjaku eskivirao JNA

IZBACIO U IZ PREZIMENA: Selektor Kosova glumio Srbina da bi izbegao rat ’91.

Fudbal -

Trebalo je da idem u Vukovar, svima je bilo jasno šta se događa, ali sam sebi rekao: „Ne, ti nećeš pucati po ljudima, beži“. Izbacio sam to slovo kako bih lakše pobegao iz države, otkriva Albert Bunjaku

Selektor reprezentacije samoproklamovane države Kosovo Albert Bunjaku pred kvalifikacioni meč te selekcije s Hrvatskom 6. oktobra otkriva da je 1991. godine izmenio svoje prezime i takoreći glumio Srbina kako bi pobegao u Švedsku i izbegao poziv u JNA, a samim tim i u rat.

Albanski trener izbegao pakao... Granatirani toranj u Vukovaru
Albanski trener izbegao pakao... Granatirani toranj u Vukovaru

Bunjaku je rođen u Prištini 1971, a prema njegovoj ispovesti za Sportske novosti, početkom devedesetih, kad je bio fudbaler Prištine, stigao mu je poziv za vojsku. On čak tvrdi da je zbog izbegavanja vojne obaveze od tadašnjih državnih organa Jugoslavije osuđen na 20 godina zatvora.- Ja sam vam Bunjaku. Dakle, sa slovom „u“ na kraju prezimena. Ali sam pre 25 godina morao da izbacim to „u“ kad sam bežao iz države. Za svaki slučaj, promenio sam to jedno slovo, da me ne nađu - rekao je selektor Kosova i dodao:- Vidite, bila je 1991, a ja 20-godišnjak, student, pa još i fudbaler. Ali jednog dana stigao je poziv za vojsku, za JNA, trebalo je da odem u Vukovar. Rat je već trajao, svima je bilo jasno šta se događa i šta znači taj poziv. Nije mi padalo na pamet da se odazovem, odmah sam rekao sebi: „Ne, ti nećeš pucati po ljudima, beži“. I tako sam otišao - istakao je Bunjaku.Međutim, mnogi sada tvrde da se Bunjaku ovakvim rečima samo dodvorava Hrvatima pred utakmicu koja se igra u Albaniji, u Skadru. Za ovaj meč vlada neviđeno interesovanje kod Albanaca, pa su sve karte planule, a u prvom satu prodaje kupljeno je čak 17.000 ulaznica, a preprodavci trljaju ruke.

ProtekcijaFIFA POJAČALA KOSOVOFIFA je ponovo blagonaklona prema reprezentaciji tzv. Kosova, pa im je omogućila da se dodatno pojačaju. Tako je FIFA odobrili golmanu iz BiH Adisu Nurkoviću da nastupa za Kosovo, iako ima tri meča za „zmajeve“. Bunjaku može da računa i na vezistu Herenvena Arbera Zenelija, koji je igrao za U21 Švedske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track