JAČI OD DRŽAVE: Zdravko Mamić i dok je boravio u zatvoru izvlačio pare iz Dinama
Foto: AP

Ni istraga ga nije zaustavila

JAČI OD DRŽAVE: Zdravko Mamić i dok je boravio u zatvoru izvlačio pare iz Dinama

Fudbal -
Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (skraćeno USKOK) pokrenuo je treću istragu protiv Zdravka Mamića, kao glavnog organizatora izvlačenja novca iz Dinama, čim je ovaj fudbalski klub oštetio za sumu od 35 miliona evra.

USKOK je došao do podataka da su Mamić i njegovi saradnici izvlačili novac iz Dinama do pre dva meseca, iako su jedno vreme proveli u zatvoru, a dva puta bili pod istragom državnih organa.

Uz Mamića, pod istragom sada i njegov brat Zoran Mamić, takođe i Niki Vuksan, menadžer u firmi Mamićevog sina Marija. Model pljačke za koji se terete Mamići i njihovi saradnici je isti onome koji je otkriven ranije. Mario Mamić, Igor Krota, Sandro Stipančić i Niki Vuksan su osnivali firme u poreskim oazama u raznim svetskim državama. Ukupno su osnovali 28 firmi.

Zdravko Mamić i direktor Dinama Damir Vrbanović potpisivali su ugovore sa tim firmama za posredovanje pri transferu igrača, iako te firme nisu taj posao obavljale. Dinamo bi plaćao za te fiktivne usluge, a pare su završavale u privatnim džepovima.

Takođe, Mamići su sa Vrbanovićem dogovorili da za određene igrače 50 odsto novca koji je trebao da pripadne klubu od budućih transfera ostane igračima. Zatim bi s tim igračima potpisivali ugovore kojima su se oni odricali tih 50 odsto u korist firme Marija Mamića. Letos je utvrđeno da se među tim fudbalerima nalaze Luka Modrić i Dejan Lovren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track