JAPANCI ODLIKOVALI PIKSIJA: Stojkoviću Oreden reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima
Foto: Saša Pavlić

Priznanje

JAPANCI ODLIKOVALI PIKSIJA: Stojkoviću Oreden reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima

Fudbal -
Legendartni fudbaler nagrađen je za doprinos unapređenju prijateljskih odnosa između Srbije i Japana

Vlada Japana saopštila je imena stranih dobitnika prolećnih carskih odlikovanja za 2015. godinu, a na spisku od pedesetak stranaca kojima je će biti uručeno ovo značajno priznanje koje se dodjeljuje Japancima i stranim državljanima "za izuzetan doprinos u uspostavljanju i unapređenju prijateljskih odnosa sa Japanom", je i legendarni fudbaler Dragan Stojković - Piksi.

U obrazloženju se kaže da je Stojković (50) doprineo unapređenju prijateljskih odnosa između Srbije i JapanaDragan Stojković Piksi je rođen 3. marta 1965. godine u Nišu. Karijeru je započeo u Radničkom iz Niša. Godine 1986. prelazi u Crvenu zvezdu, gde ubrzo postaje kapiten tima i najbolji igrač u bivšoj Jugoslaviji. 1990. godine prelazi u francuski Olimpik iz Marseja sa kojim već u prvoj sezoni dolazi do finala Kupa evropskih šampiona, odakle prealazi u Veronu gde provodi jednu sezonu. Igračku karijeru je završio u Nagoji u kojoj je ostavio neizbrisiv trag, nakon nekoliko uspešnih godina igranja u zemlji izlazećeg sunca, ali i kao trener Nagoja Grampusa.

Po završetku igračke karijere bio je predsednik Fudbalskog Saveza Jugoslavije, a od jula 2005. je predsednik F.K. Crvena zvezda.

Oženjen je i ima troje dece. Piksi važi za jednog od najomiljenijih srpskih igrača svih vremena.

U Nagoji, gde je živeo, igrao i trenirao smatraju ga živom legendom zbog čega ima svoj trg, dok se jedna tribina stadiona zove po njemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track