Odgovorio pozivu Slaviše Kokeze

(KURIR TV) PRVI ČOVEK UEFA U POSETI KUĆI FUDBALA: Aleksander Čeferin gost Fudbalskog saveza Srbije

Fudbal -

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin doputovao je u Srbiju na poziv prvog čoveka Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze.

Čeferin i Kokeza posetili su Kuću fudbala FSS u Staroj Pazovi, a u društvu sa njima je i direktor Nacionalnih asocijacija UEFA Zoran Laković, nekadašnji generalni sekretar FSS.

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin rekao je u Staroj Pazovi da se ne slaže sa ocenom da Svetsko prvenstvo 2026. godine sa 48 ekipa gubi smisao.

"Teško je reći da je to idealan sistem. Ali, da Svetsko prvenstvo gubi smisao, sa tim ne mogu da se složim. Sve konfederacije su bile za taj sistem i glasa se. Ako se glasa, bolje je da se UEFA slaže sa time nego da je jedini protivnik", rekao je Čeferin.

Na Svetskom prvenstvu sa 48 ekipa, Evropa će imati 16 reprezentacija.

"U vezi broja mesta, UEFA ima daleko najviše mesta, jedina ne igra plej-of, svaka druga u kvalifikacionoj grupi, što je za mene idealna situacija ako imamo 48. Svaka reprezentacija iz Evrope će igrati u posebnoj grupi i ako je kvalitetna, svaka će se plasirati dalje iz grupe", rekao je Čeferin.

"Uvek se nadju kritičari za svaku stvar. Ako bismo napravili manje ili veće, nikad se ne bismo svi slagali. Biće zanimljivo prvenstvo", dodao je on.

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Predsednik UEFA je naveo da će najveći problem biti ko će moći da organizuje taj šampionat sveta.

"Najveći problem je to što će teško ko moći da organizuje prvenstvo. Treba najmanje 12 ogromnih stadiona. U Evropi možda ima dve-tri države, Kina, Amerika... Biće veliki problem, ali možda na kraju i nije loše", rekao je on.

U Ligi šampiona će se od sezone 2018/19. uvesti promene, a glavna promena je to što će se u to takmičenje direktno plasirati četiri prvoplasirane ekipe iz četiri najjače lige - španske, engleske, nemačke i italijanske.

"Format se promenio, ali najvećih pet zemalja donosi 86 odsto svih prihoda u fudbalu u Evropi, a uzima 60 odsto, što je bitna stvar... Super liga ne dolazi u obzir, to bi značio rat sa UEFA. Karl-Hajnc Rumenige je to potvrdio posle kongresa Evropske asocijacije klubova u Atini. Snovi svakog su da može plasirati u Ligu šampiona. Bilo kakva zatvorena liga ne dolazi u obzir dok sam ja tu", rekao je Čeferin.

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

On je naveo i da uvodjenje "video tehnologija neće skoro".

"Gol tehnologija se pokazala kao odlična stvar... Problem je da se zaustavlja utakmica. Teško je zaustaviti fudbalsku utakmicu na svakih pet minuta. Potrajaće još dok se na najvećim takmičenjima upotrebljava video snimak spornih situacija", naveo je Čeferin.

Aleksander Čeferin, koji je imao veliku podršku FSS prilikom izbora za prvog coveka UEFA, navodi šta je najveći problem srpskog fudbala.

"Najveći problem srpskog fudbala je u infrastrukturi. Sastali smo se i sa predsednikom Vlade Srbije i dogovorili da će pomoći u finansiranju. UEFA je već puno pomogla FSS i ubuduće će. Dobili smo garancije da će u narednih nekoliko dana Vlada Srbije izdvojiti novac za izgradnju nacionalnog stadiona", rekao je Čeferin na konferenciji za medije u Staroj Pazovi.

foto: Marina Lopičić
foto: Marina Lopičić

Čeferin, pravnik po obrazovanju, izrazio je zadovoljstvo zbog posete Srbiji.

"Drago mi je što je delegacija UEFA došla u Srbiju, ne samo zbog prijateljstva sa Kokezom i sa počasnim predsednikom Tomislavom Karadžićem. FSS je pokazao da ima poverenje u novi tim, da su mudri u diplomatskom smislu. Jedna je stvar kada podržavaš nekog kada pobedi, a druga kada je kandidat", rekao je Čeferin.

On je najavio borbu sa huliganizmom, poručivši da reprezentaciji Srbije i klubovima preti eliminacija u slučaju ponovljenih incidenata na stadionima.

"Sami fudbalski Savezi nisu dovoljni, već i pomoć države. Ne može Kokeza da privodi ljude, već država da reaguje. Izgrednici ne smeju da budu na stadionima. Srbija je u ozbiljnoj opasnosti da se izbaci iz evropskih takmičenja zbog incidenata, a to bi bila katastrofa".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track