LOŠ TRETMAN FUTSALA U SRBIJI: FSS nas degradira i smatra nas amaterima
Foto: Dado Đilas

Nisko kotirani sport uprkos euforiji

LOŠ TRETMAN FUTSALA U SRBIJI: FSS nas degradira i smatra nas amaterima

Fudbal -
Predsednik komisije za futsal Veroljub Dugalić smatra da bi mali fudbal trebalo da ima bolji status, pozivajući se na sjajne rezultate „orlova“ i fantastičnu atmosferu u Areni tokom EP

Uspeh futsal reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Beogradu trebalo bi da utiče na poboljšanje odnosa čelnika Fudbalskog saveza Srbije prema ovom sportu, kaže predsednik komisije za fustal nacionalnog saveza Veroljub Dugalić.Zaljubljenik u ovaj sport, koji još obavlja funkciju predsednika kragujevačkog Ekonomca, koji je i najzaslužniji za veliki uspeh srpskog futsala, gostovao je juče u jutarnjem programu televizije Pink i tom prilikom se požalio na odnos krovne fudbalske organizacije prema malom fudbalu.

I njega je sramota... Tole na otvaranju futsal EP u Areni
I njega je sramota... Tole na otvaranju futsal EP u Areni

Potrebni sponzori

- Nadam se da će nas Savez tretirati bolje, jer su dosad na nas gledali kao na amaterski sport, što je degradirajuće. Takođe, nadam se da ćemo dobiti i veći medijski prostor, a mi bismo to iskoristili da privučemo mlade, proširimo bazu i pronađemo sponzore. Rezultati koje mi ostvarujemo su u rangu naučne fantastike. Ekonomac je trenutno četvrti na rang-listi UEFA, a nemam toliko razvijenu maštu da zamislim da neki fudbalski klub iz Srbije može da se nađe na tom mestu - rekao je Dugalić i dodao:- Oni se bave perifernim stvarima, skandalima, idu po splavovima, a rezultati su sve lošiji. Ovi naši igrači ne idu tamo, nego su posvećeni ovim sportu. Posle svake utakmice odlaze do majke Pece Brzakovića da pokažu poštovanje, što govori o njihovom karakteru. Naša reprezentacija je već pobedila i ovo je san koji sanjamo.Prema Dugalićevim rečima, u futsal se širom Evrope ulaže mnogo novca, što nije slučaj za Srbiju.Kazahstan pravi primer- Kazahstanski Kairat koji je bio prvak Evrope ima budžet 10 miliona dolara, Dinamo Moskva 6-7 miliona, a Barselona i Benfika kao delovi sportskih društava isto imaju milionske budžete. Ali nije stvar samo u tome. Španija kao vodeća futsal sila u Evropi ima sve mlađe kategorije, odakle crpe bazu. Tamo je fustal treći sport odmah iza fudbala i košarke, dvorane su pune, postoje TV prava - naglasio je Dugalić, koji se juče nije javljao na naše pozive.

Filozofija radaSMISAO SPORTA JE DOBITI BOLJEG OD SEBEVeroljub Dugalić priznaje da na tekućem šampionatu Evrope učestvuje mnogo ekipa koje su kvalitetnije od Srbije, ali da onima koji razmišljaju na ispravan način ta činjenica ne predstavlja nikakav problem.- Portugal, Ukrajina i Rusija su na papiru reprezentacije koje su kvalitetnije od nas, ali ne pobeđuju uvek takve ekipe, jer da je to tako, ne bi imalo smisla da se igra. Smisao sporta je upravo u tome da pobedite nekoga ko je na papiru bolji od vas - poručio je Dugalić, inače profesor na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu.

Nema reakcijeU FSS ĆUTEU Fudbalskom savezu Srbije juče se niko nije javljao na pozive novinara. Ni predsednik Tomislav Karadžić, ni generalni sekretar Nebojša Ivković, a ni potpredsednici Savo Milošević i Goran Milanović. S toga, izostala je reakcija FSS na Dugalićeve navode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track