NAJPOZNATIJI UŽIČANIN SLAVI 35. ROĐENDAN Ovih 9 događaja obeležili su karijeru Nemanje Vidića VIDEO
Foto: Dragan Kadić

Srećan rođendan, Nemanja

NAJPOZNATIJI UŽIČANIN SLAVI 35. ROĐENDAN Ovih 9 događaja obeležili su karijeru Nemanje Vidića VIDEO

Fudbal -

Jedan od najboljih štopera u istoriji srpskog fudbala i Premijer lige, Nemanja Vidić danas slavi 35. rođendan.

Najpoznatiji Užičanin fudbalsku karijeru je počeo u rodnom gradu, u ekipi Jedinstva 1989. godine. Pet godina kasnije pojačao je redove gradskog rivala Slobode. Od 1996. je u mlađim kategorijama Crvene zvezde, da bi za prvi tim zaigrao 2000. godine. Dres kluba sa "Marakane" nosio je do 2004. godine, a tokom jedne sezone bio je na pozajmici u Spartaku iz Subotice.

Iz Crvene zvezde Vidić odlazi u Spartak iz Moskve 2004. godine, Dve godine kasnije potpisuje za Mančester junajted, za koji je nastupao do 2014. godine. Poslednje dve sezone bio je igrač Intera iz Milana.

Za reprezentaciju je nastupao od 2002. do 2011. godine.

Povodom 35. rođendana izabrali smo devet detalja koji su obeležili karijeru Nemanje Vidića.

1. PRELAZAK U CRVENU ZVEZDU

Nemanja Vidić je za prvi tim Crvene zvezde debitovao 2000. godine. Za crveno-bele je odigrao 67 utakmica i postigao 12 golova.

"Ne živim ja san nego svoje ambicije i ciljeve. San sam proživeo na "Marakani". Nisam kao klinac sanjao dres Mančestera ili Reala već dres Zvezde, kapitensku traku na ruci i gol Partizanu! I sve sam to ostvario. Jedino što nisam, a o čemu sam kao klinac maštao u Užicu, bilo je da posle pogotka protiv crno-belih otrčim na severnu tribinu i – ne vratim se na teren", rekao je svojevremeno Vidić.

Jedan od golova koji su obeležili njegovu karijeru bio je pogodak Partizanu u 118. večitom derbiju.

2. OSVOJIO LIGU ŠAMPIONA SA MANČESTER JUNAJTEDOM

Nemanja Vidić je 2008. godine podigao pehar Lige šampiona posle pobede nad Čelsijem u finalu odigranom u Moskvi. Jedan od detalja koji su obeležili utakmicu je i crveni karton koji je dobio Didije Drogba posle sukoba sa Vidićem.

3. DRUGI STRANAC U ISTORIJI JUNAJTEDA SA KAPITENSKOM TRAKOM

Početkom septembra 2010. godine Vidić je postao kapiten Mančester junajteda i tako postao drugi stranac u istoriji kluba sa kapitenskom trakom oko ruke. Pre njega je tu čast imao samo Erik Kantona.

"Kada imate više odgovornosti, obično ste bolje koncentrisani na terenu, a to samo pomaže da i vaše igre budu još bolje. Postao sam bolji igrač od kada sam kapiten. Generalno, kada igrači imaju više pritiska i odgovornosti to deluje pozitivno. Igram jače nego pre, isto tako i treniram i pokazujem više koncentracije na terenu. Igram najbolje što mogu", izjavio je tada komandant odbrane Mančestera.

4. NAVIJAČI JUNAJTEDA OPEVALI SU U PESMI NJEGOVU BORBENOST

"Nemanja oooo, Nemanja ooooo, on dolazi iz Srbije i pobiće vas sve", skandirali su navijači na Teatru snova Vidiću koji je navijače kupio neustrašivošću na terenu.

5. ŽELEO JE DA NAPUSTI MANČESTER KAKO BI SE BORIO ZA KOSOVO

Slavni trener Mančester junajteda ser Aleks Ferguson napisao u autobiografiji da je Nemanja 2009. godine hteo da ode da se bori za južnu pokrajinu.

"Vidić je bio strog i beskompromisan tip. Prišao mi je 2009. godine i rekao da će ga možda pozvati u vojsku. Kad sam ga zabrinuto pitao kako to misli, odgovorio mi je: "Kosovo. Idem, to je moja dužnost." Imao je taj pogled u očima", napisao je Ferguson u autobiografiji.

6. REPREZENTATIVNU KARIJERU JE ZAVRŠIO NESLAVNO

Nemanja Vidić je od 2002. do 2011. godine nosio dres reprezentacije svoje zemlje. Od nacionalnog tima se oprostio na neslavan način, posle poraza od Slovenije u kvalifikacijama za EP 2012 gde je promašio penal o kome se kasnije dugo pričalo.

"Preuzeo sam odgovornost i svestan sam posledica loše izvedenog penala. Nije bio dogovor da ja šutnem, ali želeo sam da preuzmem odgovornost. Ja ću snositi posledice promašenog penala. Da sam postigao gol, utakmica bi tekla sasvim drugačijim tokom. Ovako, šta je, tu je. Žao mi je što nikada neću igrati na Evropskom prvenstvu jer ću za sledeće kvalifikacije već biti u godinama", rekao je Vidić.

7. NA MUNDIJALU PROTIV NEMAČKE NAPRAVIO NEREZONSKI PENAL

Mundijal 2010. godine je poslednje veliko takmičenje na kome je Srbija nastupala.

Za naš fudbal ostaće upamćeno po pobedi nad Nemačkom, kao i nerezonskom potezu Vidića kada je igrao rukom u svom šesnaestercu i omogućio Nemcima penal. Na njegovu sreću, Vladimir Stojković je odbranio šut Lukasa Podolskog.

8. VIDIĆ UPLATIO 126.000 EVRA NA RAČUN OCA POKOJNOG DRUGA ZA STAN!

FK Crvenu zvezdu 2001. godine zadesila je velika tragedija kada je na treningu preminuo Vladimir Dimitrijević.

Vlada i Nemanja su bili najbolji drugari u omladinskoj školi crveno-belih.

Vidić nikada nije zaboravio to drugarstvo pa je 2012. godine uplatio 126.000 evra na račun Nedeljka Dimitrijevića, oca pokojnog Vladimira, kako bi mogao da kupi stan.

9. NEMANJA VIDIĆ JE BIO INSPIRACIJA ZA FILM ARTILJERO

Slavni Užičanin bio je inspiracija za srpski film "Artiljero", koji je snimljen 2012. godine u režiji Srđana Anđelića.

Glavni junak, Mali, svog idola nalazi u Nemanji Vidiću, tada članu Mančester junajteda. Mali i njegova devojka Ana pokušavaju da nađu način da Vidića vrate u domaću ligu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track