(NE)MOGUĆA MISIJA: Orlovima treba čudo da bi otišli na Evropsko prvenstvo
Foto: Dado Đilas

Kalkulacije u Grupi I

(NE)MOGUĆA MISIJA: Orlovima treba čudo da bi otišli na Evropsko prvenstvo

Fudbal -
Reprezentacija Srbije i dalje ima kakve-takve šanse da se domogne Francuske, ali je najveći problem što mora da pobeđuje rivale

Posle poraza u Portugalu, reprezentacija Srbije će po svemu sudeći propustiti i četvrto uzastopno Evropsko fudbalsko prvenstvo... Osim ako se ne desi čudo u nastavku kvalifikacija!

"Orlovi" su izgubili u Lisabonu 1:2, a pritom je Albanija savladala Jermeniju 2:1.

Posle petog kola kvalifikacija za EURO 2016 tabela Grupe I izgleda ovako: Portugal 9, Danska 7, Albanija 7, Srbija 1, Jermenija 1.

O drugom mestu koje direktno vodi u Francusku "orlovi" ne smeju čak ni da maštaju, a trećem, koje vodi u baraž, mogu da se nadaju samo u Božiju pomoć.

Čak i kada bi Srbija pobedila sve četiri utakmice do kraja ciklusa, na gostovanju Danskoj i Albaniji, i kod kuće sa Jermenijom i Portugalom, zavisila bi od ostalih rezultata. Naime, konkurent u borbi za treće mesto morao bi da izgubi još jedan meč, osim onaj od "orlova". Realno, Albanija bi mogla da izgubi u Danskoj ili kod kuće od Portugala...

Ukoliko bi Srbi ušli u borbu sa Dancima za to treće mesto, imali bi dodatni problem, a to je 1:3 iz njihovog međusonog duela u Beogradu. Dakle, da bi imali bolji međusobni skor "orlovi" bi u Kopenhagenu morali da pobede sa tri gola razlike ili sa dva, ali da daju više od tri gola...

Kalkulacija je mnogo, a najveći problem nije matematika, već nemoć "orlova". U dosadašnja četiri meča u Grupi I nisu nikoga pobedili, a sada treba da savladaju iste rivale na četiri uzastopne utakmice.

Naravno, situacija bi se značajno promenila ukoliko bi se nadanja ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije ostvarila, pa više instance vrate "orlovima" tri boda oduzeta za meč protiv Albanije...

Dakle, jasno je da se sada sve svodi na naučnu fantastiku i to ciklusu u kome je lakše nego ikada bilo doći do Evropskog prvenstva, s obzirom na to da će prvi put učestvovati 24 reprezentacije.

"Matematika je u igri, a postoji i realna šansa. Zavisimo sada i od nekih drugih rezultata, ali mislim da će treći biti onaj ko bude imao 11-12 bodova. Moraćemo da se borimo, u svakoj sledećoj utakmici igraće samo tri boda, naročito posle ovog poraza. Ne treba se predavati, treba davati sve od sebe i dokle god postoji šansa verovaćemo da možemo do trećeg mesta", izjavio je selektor Srbije Radovan Ćurčić.

RASPORED DO KRAJA KVALIFIKACIJA

13. jun

Jermenija - PortugalDanska - SRBIJA

4. septembar

Danska - AlbanijaSRBIJA - Jermenija

7. septembar

Jermenija - DanskaAlbanija - Portugal

8. oktobar

Albanija - SRBIJA Portugal - Danska

11. oktobar

Jermenija - Albanija SRBIJA - Portugal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track