NEVIĐENO SLAVLJE: Uganda slavi Srbina, a FSS ga odjavio za licencu
Foto: Profimedia

Posle 38 godina Mića Sredojević odveo Uganđane na Kup afričkih nacija

NEVIĐENO SLAVLJE: Uganda slavi Srbina, a FSS ga odjavio za licencu

Fudbal -

Predsednik države Joveri Museveni posle istorijskog uspeha selekcije koju predvodi naš trener proglasio neradni dan u zemlji

Uganda slavi Srbina! Milutin Mićo Sredojević, srpski fudbalski stručnjak kome FSS nije dao trenersku licencu, odveo je nacionalni tim Ugande na Afrički kup nacija, prvi put posle 38 godina.Posle trijumfa nad selekcijom Komorija od 1:0 cela zemlja je bukvalno stala, na ulicama se slavi veliki fudbalski uspeh. Predsednik Ugande Joveri Museveni, inače veliki poklonik fudbala i navijač reprezentacije, proglasio je neradni dan u državi. Gol odluke za selekciju Ugande postigao je Faruk Mija, koji je tako postao nacionalni heroj. Uganda je sa 13 bodova zauzela drugu poziciju u grupi iza Burkine Faso, ali se plasirala na Kup afričkih nacija, koji će biti održan u januaru u Gabonu, kao najbolja drugoplasirana ekipa.Milutin Sredojević (47) u Africi u kontinuitetu radi od 2001. godine, kad je preuzeo klub Vilu iz Ugande. Zatim je radio u Sudanu, Etiopiji i Ruandi. Ovaj Srbin u Ugandi ima status božanstva, ljudi ga zaustavljaju na ulici, čestitaju mu i slikaju se s njim.

U bivšoj Jugoslaviji rođeni Prokupčanin igrao je za ljubljansku Olimpiju, za beogradske klubove Sinđelić i Grafičar, subotički Pionir. Kao trener radio je u Spartaku, Paliću i kulskom Hajduku, ali to mu nije bilo dovoljno da stekne pravo upisa za profi-licencu u fudbalskoj školi FSS.- Direktor Dule Savić mi je rekao da ne ispunjavam kriterijume, ali to više nije važno. Moja trenerska legitimacija su rezultati, a očekujem da će oni ubuduće biti još značajniji - rekao je jednom prilikom Sredojević, dok se Savić juče nije javljao na telefon.Inače, novine u Ugandi pune su Milutina Sredojevića. Srpski trener našao se u žiži tamošnjih interesovanja, a fudbal je čak dospeo i na prednje strane, nije više samo na sportskim. Takođe, nedeljnici i svi mogući magazini utrkuju se ko će brže i bolje napraviti intervju s našim stručnjakom. Jednom heroj, uvek heroj. Mića je zaslužio da zaseni sve u Ugandi.

Daleko od kućeSRBI CENJENI U AFRICIZanimljivo je da Milutin Sredojević nije jedini Srbin koji čini čuda po Africi i koji je tamo cenjeniji i priznatiji nego u svojoj zemlji. Sličnu sudbinu ima i rođeni Piroćanac Zoran Đorđević, koji je bio selektor dve reprezentacije, Sudana i Južnog Sudana. Još nekoliko naših trenera radi na Crnom kontinentu - Kosta Papić u Tanzaniji, Dragan Simonović u Gabonu, Vladimir Vermezović u Južnoj Africi, Nebojša Vučićević u Etiopiji, Milovan Rajevac u Alžiru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track