NOVI SKANDAL: I FIFA, posle UEFA, primila Kosovo!
Foto: Fonet Miloš Lukić I Profimedia

66. Kongres svetske kuće fudbala

NOVI SKANDAL: I FIFA, posle UEFA, primila Kosovo!

Fudbal -

Na 66. Kongresu održanom u Meksiko Sitiju, FIFA je primila Kosovo!

Zahtev Fudbalskog saveza Kosova za prijem našao se na dnevnom redu kao 15. tačka.

Kosovo je prethodno steklo uslov za prijem u "svetsku kuću fudbala" pošto je primljeno u UEFA na 50. Kongresu te organizacije 3. maja u Budimpešti.

Za prijem Kosova glasala je 141 zemlja članica FIFA, a protiv samo 23.

Fudbalska reprezentacija Kosova je ovime stekla pravo da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine, koje će se održati u Rusiji, iako je žreb za taj ciklus već obavljen.

Pre glasanja prisutnima su se obratili Fadilj Vokri, predsednik Fudbalskog saveza tzv. Kosova, i Željko Kojić, potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Kojić je podsetio na statutarne nepravilnosti prilkom prijema Kosova u UEFA, najavio podnošenja podneska Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, a zatim dodao:

"Želim da istaknem da Fudbalski savez Srbije, a to je bio naš stav i na Kongresu UEFA, nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima naše planete i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoje veštine i znanj uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, zalažemo se da se u našem sportu primenjuju važeća pravila i da se savezi koji ne ispunjavaju uslove ne mogu primati u članstvo naših organizacija - UEFA, a kasnije i FIFA. U protivnom, otvoriće se drugi slični slučajevi, tako da bi u budućnosti UEFA i FIFA mogli da budu izloženi mnogim zahtevima za prijem u članstvo, a da zemlje iz kojih su savezi nisu punopravni članovi UN", rekao je Kojić.

"Stav Fudbalskog saveza Srbije je da u čitavom slučaju ima jako puno politike i motiva koji treba da budu izvan delovanja sportskih, u našem slučaju fudbalskih organizacija. Mora se imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj Rezoluciji Saveta bezbednosti UN br. 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. Fudbalski klubovi sa teritorije Kosova i Metohije (sa srpskim igračima), uključeni su u sistem fudblskog sporta gde nadležnost ima Fudbalski savez Srbije. Postavlja se pitanje kako će ovi klubovi ubuduće egzistirati i kako će se takmičiti. Kao veoma važno i načelno pitanje pitanje postavlja se kako će savezi čije matične države nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu, organizovati međusobne utakmice i kako će se primenjivati protokol pred utakmice. Takođe, postavlja se pitanje kako je rešeno pitanje bezbednosti i sigurnosti na stadionima na teritoriji Kosova i kako će se čitava situacija generalno odraziti na stanje na ovoj teritoriji", dodao je Kojić.

Kosovo je postalo 210. članica FIFA.

Na Kongresu u Meksiko Sitiju prvi put je predsedavao novi predsednik FIFA Đani Infantino.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Fadilj Vokri, Foto: Printscreen
Fadilj Vokri, Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track