OPERISAN: Draganu Džajiću ugrađen stent
Foto: Saša Pavlić

Sve je u redu

OPERISAN: Draganu Džajiću ugrađen stent

Fudbal -
Na vreme urađeno Sve je prošlo u najboljem redu. Do bio sam terapiju i rečeno mi je da se pripazim narednih nekoliko dana

Najbolji srpski fudbaler svih vremena Dragan Džajić je na klinici Dedinje podvrgnut hirurškom zahvatu pri kojem mu je ugrađen jedan stent. Intervencija je prošla bez problema, pa se legenda Crvene zvezde već oporavlja u krugu porodice.- Tačno je da sam bio na Dedinju i da mi je ugrađen jedan stent. Živ sam, glava je na mestu - našalio se Džajić na početku razgovora, a zatim nastavio u ozbiljnijem tonu: - Sve je prošlo u najboljem redu. Dobio sam terapiju koje moram da se pridržavam i rečeno mi je da se pripazim narednih nekoliko dana, da se ne izlažem visokim temperaturama.Obično se kod kardiologa po stent odlazi kada se "dotera car do duvara", ali Džajić kaže da je njegov zdravstveni problem već dugo praćen i sve je na vreme odrađeno.- Prati mene taj problem već neko vreme, znao sam da ću pre ili kasnije morati da dođem na ugradnju na stenta, ali sam se redovno kontrolisao i doktori su imali dobar uvid u stanje krvnog suda. Odlagao sam intervenciju dok mi nije preporučeno da bi bilo bolje da to sada rešim. Ne, nije mi pozlilo, ali moram ozbiljno da shvatim moje zdravlje.Krajem prošle godine bivši predsednik crveno-belih imao je operaciju šake leve ruke, posle čega je neko vreme nosio gips. Popularni Džaja se na hiruršku intervenciju odlučio na savet lekara, budući da je par godina unazad osećao bolove u ruci. I taj zahvat je protekao u najboljem redu tako da se brzo vratio svojim redovnim aktivnostima u Savetu kluba.

Takođe, u julu 2008. godine uspešno je operisao uvećanu prostatu.

Tri operacije

Šekularac prošao isto

Druga Zvezdina zvezda Dragoslav Šekularac prošle godine u maju, morao je hitno da bude podvrgnut ugradnji stenta prošle godine u maju, što je bila treća intervencija na srcu fudbalskog asa. Posle dve sedmice u bolnici Šekularac je pušten kući da nastavi šahovski "rat" sa košarkaškim trenerom Vladom Đurovićem.

Šta je stent?

Stentovi su elastični mrežasti cilindri, koji su fabrički postavljeni na balon. Napravljeni su od specijalne vrste čelika i ne rđaju. Osobe kojima je stent ugrađen slobodno mogu da prolaze kroz uredaje za detekciju metala (npr na aerodromima ...).Stentovi se postavljaju tako što se prvo se napravi mali ulaz kroz butnu arteriju, kroz koju se ubacuje, prvo, vodič-žica, a kasnije i ona na kojoj se nalaziti stent. Stent se precizno postavlja u područje suženja ili otvorenog zapušenja arterije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track