OTKRIVAMO: Ko je žena kojoj futsaleri Srbije ljube ruku posle gola
Foto: Dado Đilas

Pobede za majku pokojnog Pece!

OTKRIVAMO: Ko je žena kojoj futsaleri Srbije ljube ruku posle gola

Fudbal -
Kao da su svi njena deca Rada je naša amajlija. Pre četiri godine izgubila je sina jedinca, koji je živeo za futsal, sa suznim očima za Kurir kaže golman Aksentijević o majci pokojnog Pece Brzakovića

Duh preminulog golmana Predraga Pece Brzakovića čuva futsal reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu.Trenutak kada srpski futsaleri posle istorijskog trijumfa nad Portugalom trče ka tribini i zahvaljuju se jednoj starici, a neki joj čak i ljube ruku, ostao je upečatljiv detalj celokupnog šampionata.Kurir je saznao da se radi o Radoslavi, majci Predraga Brzakovića, legendarnog čuvara mreže OFK Beograd i Čukaričkog, jedinog golmana koji je branio za A reprezentaciju u fudbalu i futsalu. Upravo on je bio jedan od utemeljivača ove dinamične igre u Srba krajem prošlog veka. Predrag Brzaković preminuo je iznenada 2012, u 47. godini života.- Majka Rada je deo cele priče futsal reprezentacije Srbije na ovom Evropskom prvenstvu! Ona je naša amajlija! Pre četiri godine izgubila je sina jedinca, koji je živeo za futsal. Sama je došla na trening pred utakmicu s Portugalom da nas pozdravi. Bili smo iznenađeni i oduševljeni. Prišla nam je i rekla da ćemo pobediti. To se i desilo. Isto je uradila i pred meč sa Ukrajinom, kao i pred današnji duel s Rusijom - rekao je za Kurir golman srpske reprezentacije Miodrag Aksentijević.Slobodan Rajčević takođe je bio vezan za Pecu Brzakovića i njegovu majku:- Kad nam je Peca bio trener u Ekonomcu, voleo je da nas mlađe odvede kod njega kući. Tu nas je uvek s osmehom čekala majka Rada i obavezno topla pita od krompira ili sira. Brinula se o nama kao da smo njeni sinovi. I posle Pecine iznenadne smrti dolazila je da nas obilazi, jer sve nas je doživljava kao svoju decu. Mi to nismo zaboravili. Poštujemo je i mnogo nam znači kada nam poželi sreću.Vladimir Lazić takođe nosi lepe uspomene na Pecu Brzakovića i njegovu majku:- Bio sam klinac kad je Peca branio za Čukarički. Kao veliki gospodin, uvek je imao neki poklon za nas - majicu, dres, rukavice... Posle smo zajedno igrali futsal, putovali i živeli. Njegova majka uvek je nas mlađe znala da dočeka na tradicionalan srpski način, uz posluženje i rakijicu. Doživela je veliku tragediju, sahranila je sina jedinca. I pored svega, ona dolazi na naše treninge i utakmice. Legenda njenog sina živi u nama!

Svi trče kod majka Rade... Rajčević i Kocić
Svi trče kod majka Rade... Rajčević i Kocić

Ikona futsalaBRZAKOVIĆ - PRIJATELJ, OTAC, BRATGolman Miki Aksentijević sa suzama u očima pričao je o Peci Brzakoviću:- Peca je, pored Ljubiše Ranđelovića, bio prekretnica u mom sportskom životu! Bio mi je prijatelj, otac, stariji brat, čovek koji je imao ljudske kvalitete u pravom smislu te reči. Želeo je da pomogne drugima, pa čak i na svoju štetu. Priču o njemu i majka Radi emotivno shvatam, zvao me je sine. Ona je to znala. Znam da kroz mene vidi njega!

Marko PršićNIKADA GA NEĆEMO ZABORAVITIMarko Pršić otkriva da je zbog Pece Brzakovića 2006. godine zavoleo futsal.- Kad mi neko kaže futsal, moja prva asocijacija su Peca Brzaković i Predrag Gajić. Kad je Peca umro, nismo mogli da mu odemo na sahranu jer smo igrali meč protiv Italije. Bilo nam je teško, jer svi smo hteli da poslednji put budemo uz njega. Posle smo otišli kod njegove majke. Možete zamisliti kako je majci kad sahrani sina?! Nešto najgore! I pored svega, ona je smogla snage, bila je srećna i ponosna kada nas je videla. Pecu nikada nećemo zaboraviti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track