OVAKO BI IZGLEDAO TIM: SFRJ bi danas vladala svetom!

Ubitačno

OVAKO BI IZGLEDAO TIM: SFRJ bi danas vladala svetom!

Fudbal -

Povodom poslednje utakmice reprezentacije bivše države, 25. marta 1992. godine protiv Holandije u Amsterdamu, nemački sajt Transfermarkt sastavio selekciju od aktuelnih igrača iz našeg regiona

Poznati nemački sajt Transfermarkt objavio je idealnu reprezentaciju Jugoslavije sastavljenu od današnjih vedeta rođenih na prostoru bivše zajedničke države. Povod Nemcima za virtuelno okupljanje plavih bila je poslednja utakmica stare Jugoslavije od pre 25 godina, koja je odigrana u Amsterdamu protiv Holandije 25. marta 1992. godine, a pobedile su „lale“ golovima Vima Kifta u 64. i Jana Voutersa u 68. minutu.Taj poslednji prijateljski meč Jugoslavije odigran je bez igrača iz Hrvatske, a današnji plavi, po Nemcima, morali bi da imaju čak šestoricu „kockastih“. Oni bi predstavljali dušu tima, jer gospodare u odbrani (Vrsaljko i Lovren), drže sredinu terena (Rakitić i Modrić) i zaduženi su za golove (Mandžukić i Kalinić), dok čast Srbije brane samo Kolarov i Matić. Makedonskih fudbalera nema, dok po jednog imaju BiH (Pjanić), Crna Gora (Savić) i Slovenija (Oblak).U ranijim izborima idealnog jugoslovenskog tima selektori su obično odbranu poveravali Srbima, znajući vrednost i kvalitet Vidića, Subotića, Ivanovića i Kolarova, dok je u vezi uvek bio Dejan Stanković. Danas nismo ni blizu tog broja, ali treba verovati da će talas mladih igrača koji tek dolazi vratiti primat srpskom fudbalu u regionu.

NepravdaGDE SU TADIĆ I DŽEKOKad bi „nemački selektor“ objavio ekipu u sastavu sa sajta Transfermarkta, verovatno bi krenula lavina nezadovoljstva prema njemu iz svih republika osim Hrvatske, a najviše iz Srbije. Može se diskutovati zašto je šansu dobio Lovren, zašto igraju Kalinić i Mandžukić ako se zna da Edin Džeko ima 21 gol postignut u Seriji A više od obojice zajedno. Takođe, Dušan Tadić je sigurno zaslužio mesto u timu.

Sećanje na 1992.

OVO JE POSLEDNJI TIM SFRJFahrudin OmerovićVujadin StanojkovićFaruk HadžibegićIlija NajdoskiBudimir VujačićVladimir JugovićBranko BrnovićMehmed BaždarevićDragan StojkovićDejan SavićevićMeho KodroSelektor: Ivica OsimPlavi su protiv Holandije (0:2) odigrali meč u sklopu priprema za EP u Švedskoj 1992, a zbog ratnih dešavanja Hrvati više nisu igrali za zajedničku reprezentaciju. Tri meseca kasnije usledilo je čuveno odstranjivanje Jugoslavije sa EP zbog sankcija UN, a povratak je usledio 23. decembra 1994. godine mečom protiv Brazila u Porto Alegreu.

Dejan Petković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track