OVO JE VEĆ OZBILJNO: Nemačka fudbalska legenda opet optužena za pranje novca
Foto: Fonet AP

Problemi stižu

OVO JE VEĆ OZBILJNO: Nemačka fudbalska legenda opet optužena za pranje novca

Fudbal -

Legendarni fudbaler Bajerna i nemačke reprezentacije, Franc Bekenbauer, optužen je od strane bivšeg finansijskog direktora FIFA, Markusa Katnera, da je dobio 1,7 miliona evra za konsultantske usluge u procesu dobijanja organizacije Mundijala u Južnoj Africi 2010. godine, a da je taj novac završio van legalnih tokova, tačnije, u poreskom raju u Giblartaru.

Nemački ''Bild'' piše da je na osnovu tvrdnji i svedočenja Katnera u Švajcarskoj pokrenuta istraga.Bekenbauera je angažovala Fudbalska federacija Južne Afrike, ali nije mogla da ga isplati za posao koji je obavio, pa mu je novac uplaćen sa računa FIFA, a na osnovu odobrenja tadašnjeg generalnog sekretara Ursa Linsija, koji je tu funkciju obavljao od 2002. do 2007. godine, navodi 'nemački list.Franc Bekenbauer se već nalazi pod istragom u vezi uloge koju je imao kao predsednik Organizacionog komiteta kandidature Nemačke za dobijanje i organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu, koje je u toj zemlji održano 2006. godine, i za navodne malverzacije oko sklapanja ugovora o sponzorstvu 'Adidasa' i Nemačke fudbalske federacije.Po navodima iz istrage, nemački fudbalski funkcioner se sa saradnicima, Teom Cvancigerom i Volfgangom Nirsbahom, kao i sa generalnim sekretarom Horstom Šmitom, tereti da su dobili 6,7 miliona evra kako bi ''progurali'' ponudu za sponzorstvo.

Taj novac je, navodno, sa Bekenbauerovog računa prenet na račun u Kataru, koji je kontrolisao Mohamed bin Hamam, bivši predsednik Azijske fudbalske konfederacije i član Izvršnog komiteta FIFA, koji je, upravo zbog korupcije, doživotno udaljen iz fudbala pre pet godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja