PIKSI PARLA KO LIPI: Srbin i Italijan postali komšije u Kini

Susret prijatelja

PIKSI PARLA KO LIPI: Srbin i Italijan postali komšije u Kini

Fudbal -

Iskusni trener oduševljen time kako Dragan Stojković govori italijanski i kako vodi treninge

Aktuelni selektor Kine, legendarni Italijan Marčelo Lipi poželeo je da prisustvuje jednom treningu ekipe Guangdžoua R&F i da se upozna s trenerom Draganom Stojkovićem Piksijem.Već na prvom koraku Italijan je bio oduševljen.- Lipi svuda ide u pratnji prevodioca, ali ga je obradovala moja želja da pričamo na italijanskom - priča Piksi.Stojkoviću je italijanski ostao u sećanju od sezone 1991/92. u Veroni.- Pitao me je kako tako dobro govorim, a ja sam mu rekao da je za to zaslužan moj trener Euđenio Fašeti. Učio sam jezik u Veroni da bih što bolje razumeo šta od mene traži trener. Lipi se na to slatko nasmejao, jer mu je Fašeti blizak prijatelj. Redovno se čuju, pa će ga pozdraviti i sve mu ispričati o mom italijanskom.

Marčelo Lipi je želeo da vidi kako radi Stojković.- On je zatražio dozvolu od kluba da pogleda trening i popriča sa mnom o reprezentaciji Kine. Naravno, kad sam saznao za njegov zahtev, odmah sam tražio od klupske administracije da mu dozvole dolazak bilo kad i da se ubuduće, kad je Lipi u pitanju, ne drže strogo procedure.Sa dosta utisaka Italijan je otišao posle treninga.- Mislim da mu se svidelo. Gledao je meč prvog kola protiv Tjanđina i zapazio je da sam ukazao šansu mladim igračima. Dopalo mu se kako gradimo igru i što imamo loptu u posedu duže od rivala.

Useljenje u majuDOBIJA SVOJU STARU PAZOVUGuangdžou R&F nije favorit za titulu u Kini.- Biće velika borba. Mi smo jedna od retkih ekipa koja je zaradila novac u prelaznom roku od prodaje trojice najvažnijih igrača. Ostali su mnogo potrošili, ali nikome nećemo priznati da je bolji dok nas ne dobije na terenu. U maju otvaramo velelepni sportski centar. Prošlog oktobra sam predsedniku dao ideju da ga sagradi, a sad smo već pred useljenjem. Takva je danas Kina.

Kineska pica ili roštiljDOGOVORENA VEČERALipi bi uskoro trebalo još jednom da poseti Piksija.- Odabrao je da živi u Guangdžouu. Pokazao sam mu naš budući sportski centar i rekao mu da tu može da dovodi reprezentaciju, da drži treninge i seminare. Zakazali smo i odlazak na večeru, imaćemo o čemu da pričamo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track