POD HITNO: FIFA, a sad izbaci fašiste Hrvate i Albance!
Foto: Beta AP

Kosovo i Hrvatska moraju da budu kažnjeni

POD HITNO: FIFA, a sad izbaci fašiste Hrvate i Albance!

Fudbal -

FS Hrvatske, koji je već pod uslovnom kaznom zbog ranijih ispada, strepi od novih mera nakon što su njihovi i albanski navijači skandirali „Ubij Srbina“, „Srbe na vrbe“...

Neprijatelj moga neprijatelja moj je prijatelj. Ovom maksimom vodili su se hrvatski i albanski navijači pre, tokom i posle utakmice između Kosova i Hrvatske.Ogromni izlivi mržnje prema Srbima, karakteristični za obe navijačke grupacije, kulminirali su u četvrtak na stadionu u Skadru. Onako „bratski“ ujedinili su se u vređanju Srba i svega što je srpsko. Samo dan kasnije od ove „povijesne“ utakmice, kako su je najavljivali u Zagrebu i Prištini, hrvatska javnost je u panici i strahu jer su zbog veličanja ustaštva i nacizma već pod uslovnom kaznom FIFA.Iako su hrvatski navijači najavljivali da će prekinuti utakmicu u Skadru, do toga nije došlo. Zagrebački mediji pišu da će FS Hrvatske sigurno biti kažnjen zbog svega. Nadaju se nekoj blagoj kazni, što ne bi trebalo da čudi nikoga u Srbiji, jer svi veoma dobro znamo kako su u Cirihu blagonakloni prema Zagrebu i Prištini.

Neprimereno vređanje Srba poveli su hrvatski navijači. Prvo su skandirali „Ajmo, ustaše“ i „Za dom spremni“, a kad su videli da od kosovskih Albanaca nema reakcije, počeli su da viču „Ubij, ubij, ubij Srbina“ i „Srbe na vrbe“. Upravo ovu parolu domaćini su prihvatili s velikim oduševljenjem. Hrvati su tada digli ceo stadion na noge. Prvo su vikali „Ubij“, a potom bi Albanci uzvraćali „Srbina“. Grmeo je ceo stadion. Potom bi zadovoljna publika, njih više od 15.000, tu boleštinu odobrila gromoglasnim aplauzom.FIFA bi prema svom statutu i pravilniku trebalo da ima nultu toleranciju na bilo kakvu diskriminaciju na sportskim priredbama koje organizuje. Međutim, papir je jedno, a odluke nešto sasvim drugo. Treba se samo setiti drona u Beogradu od pre dve godine. Albanci su tada za provokaciju i izazivanje incidenata i prekida utakmice nagrađeni pobedom od 3:0 za zelenim stolom i plasmanom na EP u Francuskoj. Vreme će pokazati hoće li oba saveza dobiti kaznu - ili nagradu.

Stadion bio srpski Kako je Vojo postao LoroZanimljivo je da je stadion u Skadru na kojem su igrali Hrvati i Albanci do pre nekoliko godina nosio naziv „Vojo Kuši“, što je albanizovano ime Vojislava Kušića, Srbina iz Albanije koga su u Drugom svetskom ratu, u 24. godini, ubili italijanski fašisti. Stadion je preimenovan i sada se zove „Loro Borići“ po albanskom fudbaleru koji je igrao za Lacio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track