PODSEĆAMO: Dela kroz vekove govore - Srbi nisu rasisti
Foto: Partizan.rs

Reči vladike Nikolaja Velimirovića

PODSEĆAMO: Dela kroz vekove govore - Srbi nisu rasisti

Fudbal -

Nakon što su navijači Rada na rasnoj osnovi vređali fudbalera Partizana Evertona i nakon što je negativna slika o Srbiji otišal u svet, podsećamo na pisanje bivšeg srpskog episkopa

Ponovo je zahvaljujući domaćem fudbalu poslata negativna slika u svet o Srbiji. Zahvaljujući necivilizacijskom gestu navijača Rada kada su na rasnoj osnovi i oponašanjem majmunskih krika vređali Partizanovog fudbalera Evertona, Srbija i srpski narod ponovo su stavljeni na stub srama.

U negativnim tekstovima i komentarima prednjače razni evropski sajtovi i portali. Ne biraju se reči. Sve njih, ali i naše mlađe generacije valja podsetiti na pisanje srpskog vladike Nikolaja Velimirovića. U svom delu "Nacionalizam Svetog Save" vladika je opisao koliko je rasizam stran srpskom narodu. Iz svog ličnog svedočanstva opisao je kako su se srpski vojnici za vreme Prvog svetskog rata ponašali prema vojnicima iz Afrike i Azije, prema ljudima crne i žute rase, koje su Evropljani doveli na bojište iz svojih kolonija.

Vladika Nikolaj Velimirović piše:

"Dok su se sami Evropljani tuđili tih svojih podanika, crnaca i žutokožaca, ne hoteći s njima ni jesti ni piti, ni pod istim šatorima boraviti, dotle su naši vojnici s njima drugovali, jeli, pili, u bolesti obilazili ih, u nevolji pomagali, na svojim slavama častili i gostili, razgovarajući sa njima prstima i rukama.

Srbi su na crnce gledali, naglašava vladika, kao na ljude jednake sebi, i ponašali se prema njima kao prema svim ostalim ljudima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja