(KURIR TV, FOTO) SPEKTAKULARNA PROSLAVA: Pogledajte ko je sve uveličao 70. rođendan Partizana
Foto: Tanjug

Svečanost u Narodnom pozorištu

(KURIR TV, FOTO) SPEKTAKULARNA PROSLAVA: Pogledajte ko je sve uveličao 70. rođendan Partizana

Fudbal -
Ivica Dačić, Rasim Ljajić, Tomislav Karadžić samo neki su od zvanica koji su prisustvovali svečanoj akademiji
1 / 4 Foto: Tanjug

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu Partizan je danas proslavio jubilej, 70 godina od osnivanja.

Predsednik aktuelnog šampiona Srbije, FK Partizan, Zoran Popović, rekao je pozdravljajući mnogobrojne zvanice da je klub u proteklih sedam decenija "prevazišao želje osnivača".

"Partizan je bio i biće jači od svih i od svega. Ljubav prema klubu postala je definicija u njenom najčistijem izvoru, zbog toga jačamo i verujemo u sebe. Partizan su ljudi, navijači, sportisti, svi koji su mu nesebično predavali ljubav", rekao je Popović.

On je istakao da su za uspehe i slavu crno-belih svi zasluženi, i bivši i sadašnji članovi kluba.

"Sopstvenu istoriju i tradiciju obeleževano i poštujemo, ali idemo dalje ukorak s vremenom. Naša najveća pobeda upravo je ova proslava, trajnost i postojanje i dalje. Partizan je večan, zbog njega zaboravimo na sebe, dajmo crno-belima sve što možemo. Da širimo ljubav i radost, zbog toga i postojimo, bićemo nagrađeni slavom. Živeo Partizan", kazao je Popović nakon što je podsetio na bogatu istoriju trofejnog kluba.

U okviru proslave jubileja emitovan je i dokumentarni film u kojem su prikazani najznačajniji trenuci Partizana tokom 70 godina postojanja. Takođe, održana je predstava u režiji Dragana Bjelogrlića, člana Upravnog odbora crno-belih, kome je na scenariju pomagao takođe član UO Nenad Janković (dr Nele Karajlić). Glumili su Predrag Ejdus, Nenad Jezdić i sin Dragana Bjelogrlića, Aleksandar. Njih su na bini pratili orkestar Narodnog pozorišta, kao i grupa JNA. U predstavi je prikazana istorija Partizana, kroz priču tri generacije navijača. Posebno su istaknuti prvi tim Partizana iz 1945. godine, prva utakmica Kupa šampiona protiv Sportinga, generacija "Partizanovih beba", koja je 1966. igrala finale Kupa šampiona protiv Real Madrida. Iz te generacije Partizana, svečanosti su prisustvovali Mustafa Hasanagić, Vladica Kovačević i Ivan Ćurković, koji su pozdravljeni velikim aplauzom. Pored svih uspeha i pobeda Partizana, u predstavi je pomenut i poraz od Hajduka iz Splita od 6:1, zatim period kada su crno-beli 10 godina bili bez titule, ali i trenutak kada je Partizan predvođen Momčilom Vukotićem titulu vratio u Humsku. Iz novije istorije, ova priča crno-belih nije mogla da prođe bez Lige šampiona i sadašnjeg kapitena Saše Ilića, kome su saigrači otpevali pesmu "Ja bih da igra još malo". Kraj predstave su obeleži omladinci Partizana, koji su predstavljeni kao generacija koja će osvojiti Ligu šampiona, a predstava je završena pesmom "Dobro pamtim sve", koju su pevali zajedno grupa JNA i Nenad Janković.

Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici sportskog, kulturnog i javnog života Srbije, među kojima prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajjić, bivši predsednik FK Partizan a sada prvi čovek srpskog fudbala Tomislav Karadžić, kao i brojni bivši i sadašnji članovi crno-bele porodice.

Proslavi je prisustvovao i Predrag Mijatović.

"Prva asocijacija na Partizan je veličina te institucije, klub u kojem sam napravio prve korake, gde su obratili pažnju na mene i klub kojem dugujem apsolutno sve. Kao partizanovcu mi je drago da Partizan jedini predstavlja Srbiju u Evropi, što je važno ne samo za afirmaciju igrača već i za imidž kluba", rekao je legendarni crnogorski fudbaler Predrag Mijatović osvrćući se na aktuelni trenutak u Humskoj 1.

Kapiten fudbalera Partizana Saša Ilić čestitao je 70. rođendan svom Sportskom društvu i poželeo mnogo trofeja u budućnosti.

"Mnogo titula dolazi iz Sportskog društva Partizan, a nadam se da će ih biti sve više u budućnost. Partizan izuzetno dobro radi kada je reč o omladinskim pogonima i u narednom periodu ćemo imati sve više klinaca koji će biti nosioci igre Partizana", rekao je Ilić i dodao:

"Velika je čast biti navijač Partizana i biti prisutan ovde. Ovo je veličanstvena predstava kroz koju smo videli celu istoriju Partizana".

Kada je reč o fudbalskoj sekciji Partizana, njen kapiten je rekao da će sigurno biti u vrhu sprskog fudbala i u narednom periodu.

"Partizan vidim u vrhu srpskog fudbala, to je sigurno i znam da će tako biti. Voleo bih i nadam se da ćemo u narednom periodu napraviti određeni iskorak u Evropi i da kroz pet do desetg godina pričamo o Partizanu kao redovnom učesniku Lige šampiona", dodao je on.

Ilić je poželeo "duplu krunu" svom klubu ove sezone, ali i da na proleće igra Ligu Evropa.

"Želim trofeje na domaćoj sceni, po mogućstvu i prvenstvo i Kup. Što se tiče Evrope, dobro smo krenuli i imamo izgledne šanse da prezimimo, to mi je velika želja", rekao je Ilić.

Fudbalski klub Partizan je trenutno četvrti na tabeli srpskog prvenstva, sa 12 bodova manje, ali i utakmicom manje od "večitog" rivala Crvene zvezde. Crno-belima dobro ide u Ligi Evropa, gde su lideri svoje grupe posle dva kola.

http://www.youtube.com/watch?v=B7DLoxq7kYM

Slavna istorija sportskog velikanaProšlo je 70 godina od 4. oktobra 1945. kada je osnovan Fudbalski klub Partizan....

Posted by Fudbalski klub Partizan on Sunday, October 4, 2015

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track