RAJEVAC KAO PIK SRPSKE NIJE PROŠAO: Mehmed Baždarević novi selektor Bosne i Hercegovine
Foto: Reuters

Sušić dobio naslednika

RAJEVAC KAO PIK SRPSKE NIJE PROŠAO: Mehmed Baždarević novi selektor Bosne i Hercegovine

Fudbal -
Članovi Odbora su na kraju birali izmežu Milovana Rajevca, kojeg su podržali predstavnici Fudbalskog saveza Republike Srpske, i Mehmeda Baždarevića koji je dobio većinu glasova

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine izabrao je Mehmeda Baždarevića za novog selektora reprezentacije ove zemlje.

Baždarević će na klupi "Zmajeva" zameniti Safeta Sušića koji je dobio otkaz 17. novembra posle poraza od Izraela u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Izvršni odbor je od jutra zasedao u Zenici, a birao je između nekoliko kandidata. Hrvatski predstavnici gurali su Blaža Sliškovića, ali on, kao ni Faruk Hadžibegić, nije ušao u uži izbor.

Članovi Odbora su na kraju birali izmežu Milovana Rajevca, kojeg su podržali predstavnici Fudbalskog saveza Republike Srpske, i Mehmeda Baždarevića koji je dobio većinu glasova.

Mehmed Baždarević je rođen 28. septembra 1960. godine u Višegradu. Fudbalsku karijeru je počeo u Željezničaru 1978. godine i za tim sa "Grbavice" je odigrao više od 300 utakmica.

Baždarević je dva puta proglašen najboljim igračem bivše Jugoslavije. Godine 1985. je sa Željezničarom igrao u polufinalu Kupa UEFA.

Dve godine kasnije je prešao u francuski Sošo, a 1989. godine je proglašen najboljim stranim igračem prve lige Francuske. U Sošou je bio do 1996. godine, a potom je jednu sezonu nastupao za Nims. Fudbalsku karijeru je završio kao igrač Karuža iz Švajcarske.

Nakon završetka igračke karijere Baždarević se posvetio trenerskom poslu. Trenirao je francuski Istr, Sahel u Tunisu, Al Vakrah u Kataru, Grenobl i Sošo u Francuskoj.

Bosna i Hecegovina posle četiri odigrane utakmice u kvalifikacijama ima samo dva osvojena boda i nalazi se u teškoj situaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track