RAK DUŠE: Svaki treći fudbaler na planeti se bori sa depresijom! U Srbiji je stanje ALARMANTNO
Foto: Profimedia

O ovim bolestima se još uvek ćuti

RAK DUŠE: Svaki treći fudbaler na planeti se bori sa depresijom! U Srbiji je stanje ALARMANTNO

Fudbal -

Samoubistvo češkog fudbalera Františeka Rajtorala podsetilo je navijače na davno objavljeno saopštenje FIFPro da se sa depresijom bori svaki treći fudbaler na planeti.

Lider sindikata fudbalera "Nezavisnost" Mirko Poledica kaže da je mnogo razloga koji utiču da se igrači suoče sa ovim psihičkim problemima.

- Depresija kod igrača je kompleksno pitanje i mi možemo samo da se bavimo pretpostavkama, ali stručnjaci su tu da ispitaju svaki slučaj pojedinačno i da pomognu igraču dok se problem ne uveća. Znate, ogromna su očekivanja od igrača, pritisci dolaze sa svih strana, taj balon se duva i duva sve dok ne pukne. Kad pukne bude kasno i onda saznamo da je fudbalera mučio porodični problem, da se odao kocki i da u svemu tome nije video drugi izlaz osim da digne ruku na sebe - priča Poledica.

Retki su igrači koji su otvoreno pričali o svojoj borbi sa depresijom.

- Krije se to, ljudi, uglavnom, ne vole da govore o tome šta ih muči. Ali, recimo, Ivan Ergić je i u ovom slučaju bio poseban, pa je rekao javno o svom iskustvu sa depresijom i kako ju je pobedio. On je bio igrač Juventusa kada se suočio sa njom, ali Bazelu nije smetalo da ga dovede i da od njega napravi legendarnog igrača koji im je kasnije doneo toliko trofeja. Ozbiljni klubovi vode računa o psihičkom stanju svojih igrača. Sećam se da su u Legiji, dok sam igrao u Poljskoj, primetili čudno ponašanje jednog fudbalera koji je kasnije napravio veliku karijeru. Odmah su doveli psihologa, koji je razgovarao sa svim fudbalerima, posvetivši se kasnije posebno tom igraču.

Tragedija češkog fudbalera Rajtorala ima svoj koren u dugoj depresiji.

- Čitam baš češku štampu i oni imaju izraz koji ako bukvalno prevedete glasi 'Rajtoral je bolovao od raka duše'. I depresija zaista to jeste, rak duše. Već je želeo da se ubije dok je igrao za Banjik, pa se kockao i u jednom trenutku čak napustio fudbal. Na sve to se nadovezao raskid sa devojkom, koja je ušla u vezu sa drugim igračem i zato se na kraju dogodila tragedija.

U januaru prošle godine Srbiju je šokirala informacija da je 23-godišnji Mirko Mustur, bivši fudbaler OFK Beograda i Bežanije, okončao život bacivši se sa vrha zagrade u Gospodar Jevremovoj ulici.

- Igrači u Srbiji svakodnevno se bore za svoja prava i zaradu koju im garantuje ugovor. Pored nerešenih egzistencijalnih pitanja, na kraju dođu u situaciju kao Udovičić u Novom Pazaru da mu navijači prete pištoljem u svlačionici. Strašne se stvari događaju u srpskom fudbalu, pa me ne bi začudilo da u totalnoj nemaštini mnogo ljudi pomisli da se nalazi u bezizlaznoj situaciji i da polako upadnu u stanje depresije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track