SAMO JEDAN RAZLOG: Evo zašto je Barselona izabrala Gvardiolu ispred Murinja
Foto: Profimedia

Otkriveno

SAMO JEDAN RAZLOG: Evo zašto je Barselona izabrala Gvardiolu ispred Murinja

Fudbal -

Žoze Murinjo je 2008. godine bio ozbiljan kandidat za klupu fudbalera Barselone, kluba u kojem je radio kao prevodilac i asistent Sir Bobiju Robsonu i Luisu van Galu. Ipak, prednost je dobio Pep Gvardiola, a Murinjo je kasnije otišao u Real i stvorio veliko rivalstvo sa Gvardiolom, kojeg poznaje još iz katalonskog kluba

"Bila je to borba iskusnog i uspešnog trenera, ali kontroverznog, te talentovanog čoveka koji je poznavao klub, no nije imao značajnog trenerskog iskustva", piše u svojoj knjizi jedan od tadašnjih članova upravnog odbora Barse Feran Sorijano.

On i ostali članovi upravnog odbora sastavili su plan od devet tačaka koje mora ispunjavati novi trener, a Murinjo je pao na jednoj.

"Trener je predstavnik kluba i mora delovati oprezno u svako doba. Poštovati protivnika, sudije i druge institucije. Ne sme zloupotrebljavati medije ili biti kontroverzan u ophođenju sa njima. Treba se samo usresrediti na igru i tim."

Razlika između Gvardiole i Murinja, koji će sada bitke voditi u Mančesteru gde je Pep preuzeo Siti, a Žoze Junajted.

"Gvardiola je preferirao rad s manjim grupama, imao je 14 ili 15 igrača i zbog toga nije bilo sukoba. Murinjo je imao drugačiju strategiju, rad sa većim grupama, a zato je imao složen zadatak upravljati sa toliko ega."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track