SAVIĆEVIĆ DEMANTUJE ALBANSKE MEDIJE: Izmislili su moje izjave, mi smo za poštovanje Statuta UEFA
Foto: Dragan Kadić

Crna Gora nije podržala prijem Kosova

SAVIĆEVIĆ DEMANTUJE ALBANSKE MEDIJE: Izmislili su moje izjave, mi smo za poštovanje Statuta UEFA

Fudbal -

Delegacija Fudbalskog saveza Crne Gore, predvođena predsednikom Dejanom Savićevićem, učestvovala je na 40. Kongresu UEFA koji je održan danas u Budimpešti, gde je doneta odluka o prijemu tzv. Kosova u članstvo.

Jedna od tema koje su se našle na dnevnom redu Kongresa bio je i zahtev FS Kosova za prijem u punopravno članstvo UEFA. Razloge za prijem saopštio je Fadilj Vokri predsednik tzv. FS Kosova, dok se njihovim težnjama žestoko usprotivio Tomislav Karadžić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Nakon iznešenih stavova pristupilo se tajnom glasanju – 28 članica glasalo je za prijem Kosova u UEFA, 24 članice su bile protiv, dok su dva saveza bila uzdržana.

- Stav Fudbalskog saveza Crne Gore po ovom pitanju bio je principijelan, odnosno da se mora poštovati Statut UEFA, što se nije desilo u ovom slučaju. U pravcu poštovanja odredbi Statuta išla je i moja diskusija na Kongresu. Razne dezinformacije koje su se pojavile u pojednim medijima nakon glasanja na Kongresu, a koje se odnose na stav FSCG po pitanju prijema FS Kosovo u članstvo UEFA, su izmišljene i proizvod su senzacionalističkog nagađanja tih medija, rekao je predsednik FSCG Dejan Savićević.

Albanski mediji preneli su odmah po završetku glasanja da je Dejan Savićević glasao za prijem Kosova u UEFA.

Povodom ove situacije oglasio se i Tomislav Karadžić, predsednika FSS.

Povodom informacije prenete iz albanskih medija o navodnoj podršci Dejana Savićevića, predsednika FS Crne Gore, prijemu takozvane države Kosovo u UEFA, Tomislav Karadžić, predsednik FSS ističe:

- Posle burnih dešavanja na Kongresu UEFA i nekih dezinformacija koje su kasnije preplavile medije, osećam obavezu da istaknem sledeće. Dejan Savićević, predsednik FS Crne Gore i jedna od najvećih legendi srpsko-crnogorskog fudbala, bio je jedini, uz predstavnika švajcarskog saveza,koji je diskutovao i stavio pod veliki znak pitanja predlog UEFA da se glasi za promenu člana 5. tačka 1. Statuta UEFA koji bi i pravno otvorio vrata FS samoporoglašene države Kosovo u članstvo UEFA. Dejan Savićević se principijelno zalagao za poštovanje odredbi Statuta, koje su kasnije grubo prekršene. Uostalom, citiram njegove reči izgovorene sa kongresnom govornicom:“Šta će nam onda Statut ako ne poštujemo, rekao je Tomislav Karadžić.

Zahtev FS Kosova naći će se na dnevnom redu Kongresa FIFA koji će se održati 13. maja u Meksiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track