SRBI I HRVATI ĆE IGRATI ZAJEDNO Stvara se regionalna liga sa Zvezdom, Partizanom, Dinamom i Hajdukom
Foto: Wikipedia

Počeli pregovori

SRBI I HRVATI ĆE IGRATI ZAJEDNO Stvara se regionalna liga sa Zvezdom, Partizanom, Dinamom i Hajdukom

Fudbal -

Evropska fudbalska federacija (UEFA) uspela je da odloži za pet godina plan najmoćnijih klubova Evrope, koji umesto Lige šampiona žele da igraju ligašku Superligu. To novo takmičenje trebalo bi da počne 2021. godine.

Iz Niona, sedišta UEFA, stižu informacije da će te godine zaista doći do velikih reformi u evropskom fudbalu, koje podrazumevaju regionalne lige, samim tim i ligu u regionu Balkana koja bi okupila klubove iz bivše SFRJ.

Da se ozbiljno radi na organizovanju regionalnih liga po Evropi potvrđuju vesti iz Danske. S obzirom da će nova Superliga okupiti samo najbolje klubove, ostali će morati da se organizuju u nedostatku Lige šampiona. FK Kopenhagen učestvuje u pregovorima s najboljim klubovima iz Holandije, Belgije, Škotske, Švedske i Norveške.

"Jasno nam je da se veliki klubovi ponašaju kako žele. Ali, mi moramo da pronađemo garancije za svoju stabilnost u budućnosti. Moramo da se razvijamo kao klub i budemo uvek atraktivni sponzorima kako bi mogli da privučemo dobre igrače i trenere. Stoga, osnivanje ovakve lige je esencijalno. Jednostavno, moramo da ostanemo u evropskim takmičenjima", poručio je Anders Horsholt, direktor danskog šampiona Kopenhagena.

Ukoliko 2021. godine prođe ponuđeni scenario u Evropi će se igrati fudbal na tri nivoa.

1. nivo - Superliga koja bi zamenila Ligu šampiona.Najveći evropski klubovi, poput Barselone, Reala, Bajerna, Juventusa... igrali bi ovo takmičenje tokom cele sezone. Zanimljivo je da bi se pozivnice slale i klubovima iz Kine i Severne i Južne Amerike. Ovi klubovi ne bi igrali nacionalna prvenstva.

2. nivo - Regionalne ligeNajbolje ekipe iz pojedinih evropskih regiona igrale bi regionalne lige. U planu su Severna liga (Kopenhagen, Ajaks, Seltik, PSV...), Istočnoevropska liga (Zenit, CSKA, Visla, Steaua...), kao i Eks-Ju regionalna liga sa klubovima iz Srbije, Hrvatske, BiH...

3. nivo - Nacionalna prvenstvaNastupali bi klubovi koji ne nastupaju u prve dve lige.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track