ŠTA TO BEŠE FAJT: Večiti bez teških reči ulaze u 150. derbi
Foto: Nebojša Mandić, Saša Pavlić

Kilave najave

ŠTA TO BEŠE FAJT: Večiti bez teških reči ulaze u 150. derbi

Fudbal -
Ni igrači Zvezde ni fudbaleri Partizana ne smeju da zaprete jedni drugima, već najavljuju meč kao da igraju protiv nekog kluba sa dna tabele

Ajmo, ajde, svi u napad! Kao da se već čuje huk severa i juga. Delije i Grobari su se sigurno naoštrili za sutrašnji (17 časova) večiti derbi u Humskoj, a nema sumnje da su fudbaleri i Partizana i Zvezde spremni za 150. prvenstveni okršaj u šampionatu Srbije.Prvi prvenstveni derbi u dresu Partizana Alen Stevanović obeležio je golom na Marakani, ali je njegov tim poražen (1:3), pa povremeni srpski reprezentativac priželjkuje da sutra u Humskoj situacija bude obrnuta.- Dao sam gol, ali šta to vredi kad smo izgubili. Eto, neka sutra Partizan trijumfuje, a ja ne moram da budem strelac. Mnogo je važno da budemo pametni i koncentrisani i da svaku šansu pretvorimo u gol. Derbi je takav meč u kom odlučuju detalji, zbog čega ne smete sebi da dozvolite luksuz da pravite greške - kaže Stevanović i nastavlja:- Zaostatak za večitim rivalom jeste veliki, ali ne smemo da mislimo o tome, već da gledamo isključivo napred, a to znači da jurimo pobede. Prvo u derbiju, a onda i u mečevima u Kupu, koji želimo da osvojimo. Najvažnije od svega je da po okončanju utakmice budemo svesni da smo dali sve od sebe i da jedni drugima nemamo šta da zamerimo - jasan je iskusni fudbaler.U Zvezdi nema opuštanja ni na plus 29. Svi do jednog u klubu složni su u oceni da se u derbi mora ući maksimalno oprezno, kao da je egal u bodovima, a jedan od onih koji se nada nastavku serije pobeda je Marko Petković, koji se oporavio od povrede.- Nikada u derbi utakmicama nema favorita. Pobeda je veoma važna, bez obzira na broj bodova na tabeli. Derbi je sam po sebi veliki izazov, nosi težinu, određenu tenziju i pritisak, kako na tribinama tako i na terenu. Mislim da će ekipa koja bude pribranija i hladnije glave i pobediti, to može biti presudno - kaže Petković, koji je do sada bio akter dva derbija, ali se mnogo više seća onih koje je gledao na TV.- Najradije se sećam derbija kada smo dobili 4:1. Gubili smo, pa smo preokrenuli golovima Dekija Milovanovića, Kastilja i Nenada Milijaša. Sedeo sam s drugarima, bilo nas je i zvezdaša i partizanovaca, i međusobno smo se peckali, ali na kraju smo mi slavili. Takođe, mnogo mi je drag derbi kada su Luković i Perović postigli golove i kada smo pobedili sa 2:0 - priseća se Petković.

NEUPUĆEN Partizanov Brazilac everton ne zna šta ga čeka sutra NEMAM POJMA KOLIKI NABOJ NOSI DERBIDoveden je Everton Luiz u Partizan da bude pokretačka snaga tim iz Humske, a Brazilac će upravo u derbiju protiv Crvene zvezde imati priliku da debituje u crno-belom dresu.Međutim, koliko god ovaj susret za navijače dva najveća srpska kluba ima poseban značaj, pridošlica iz švajcarskog Sent Galena otkriva da ne zna mnogo o tom rivalitetu i da se ne opterećuje time.- Nisam se uopšte raspitivao kod saigrača o tome koliko je ova utakmica važna, niti znam koliki naboj nosi. Meni je važno da se ja osećam pozitivno i verujem u pozitivan rasplet. Imao sam prilike u Brazilu da igram pred 30.000 gledalaca, tako da znam kakva me atmosfera čeka - rekao je Brazilac.Imajući u vidu da je Partizan ove sezone promašio čak sedam jedanaesteraca, Everton je otkrio da je spreman da šutira ukoliko posle 20 godina bude dosuđen penal za crno-bele u meču protiv Crvene zvezde.

KURIR ANKETA / KO ĆE POBEDITI U VEČITOM DERBIJU?/Nina Janković, glumicaVERUJEM U MOJ PARTIZANUh... Znam da je Zvezda u velikoj prednosti u prvenstvu, ali ipak verujem da će Partizan slaviti u subotu. To je ipak derbi, a ja naravno navijam za moje crno-bele.Milan Ðurđević, muzičarPOBEDIĆEMO KAO U KOŠARCIJedno je navijačko opredeljenje, a sasvim drugo realna situacija, koja mom Partizanu ne ide u korist. Mada, kad malo bolje razmislim, tako je bilo i pre sedam dana u košarci, pa smo uspeli da pobedimo.Dragan Bjelogrlić, filmski radnikPREKINUĆEMO ZVEZDINU SERIJU POBEDAIzuzetno poštujem trenera Crvene zvezde Miodraga Grofa Božovića, ali mislim da crveno-beli nisu toliko jači od Partizana kao što se misli po izgledu tabele i uveren sam da ćemo prekinuti pobedničku seriju večitog rivala.Aleksandra Gudelj, voditeljkaNE IGRA DRINČIĆ, ZVEZDA ĆE SLAVITISpremam se za derbi i biću na severu stadiona! Prošli put sam zamalo zaplakala kad nas je Partizan pobedio u Humskoj golom iz slobodnog udarca Nikole Drinčića. Sad će Zvezda slaviti.Aleksandar Radojičić, glumacNEĆE BITI LAKO, ALI ZVEZDA POBEĐUJENe volim da prognoziram, ali verujem u ovaj tim Zvezde i znam da smo bolji. Derbi je derbi i neće biti lako. Samo želim da sve protekne u sportskoj atmosferi i da ne bude incidenata.Viktor Savić, glumacBOLJE DA ĆUTIM, NEĆU DA BAKSUZIRAMNeću biti u Beogradu, pa nema šanse da odem na utakmicu. Zato i neću da dajem prognoze i komentarišem. Zapravo, ne želim da baksuziram, to je moj komentar (smeh).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja