Uhapšen Zdravko Mamić!

Ponovo iza rešetaka

Uhapšen Zdravko Mamić!

Fudbal -
Prvi čovek zagrebačkog Dinama, Zdravko Mamić, uhapšen je rano jutros, prenose hrvatski mediji

Zdravko Mamić je uhapšen zajedno sa još četiri osobe.

Hrvatski mediji prenose da je među uhapšenima i sin predsednika Dinama, Mario Mamić. Još uvek nije poznato šta su razlozi hapšenja, a spekuliše se da je reč o finansijskim malverzacijama, odnosno izvlačenju novca iz Dinama.

Navodno, Mamić je sa saradnicima prilikom transfera igrača preko svoje nekadašnje agencije "Mamić sport agency" (MSA) oštetio klub za 78 miliona kuna, što je oko 10.250.000 evra. Agenciju je zvanično vodio Mamićev sin Mario.

Mediji izveštavaju da su u toku i pretresi kuća svih uhapšenih. Večernji list je objavio da je USKOK pokrenuo akciju na osnovu krivične prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara Ministarstva finansija. Dodaje da su u toku hitne dokazne radnje zbog sumnje na počinjenje krivičnih dela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zloupotreba poverenja u privrednom poslovanju, vezano za nezakonite radnje koje su preduzimale odgovorne osobe Dinama i službena osoba Porezne uprave.

Povodom hapšenja oglasio se i fudbalski klub Dinamo.

"Obaveštavamo javnost i navijače da su u sredu, 18. novembra, u ranim jutarnjim satima u prostorije Dinama ušli službenici USKOK-a (Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala) i možemo potvrditi da je izvršni predsednik kluba Zdravko Mamić uhapšen", navodi se u saopštenju kluba.

Hrvatski mediji prenose da je i izvršni predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS) Damir Vrbanović uhapšen danas na zagrebačkom aerodromu po povratku iz Rostova, gde je reprezentacija Hrvatske sinoć pobedila Rusiju

Navodno, u čitav slučaj je uključena i porezna uprava što najverovatnije znači da se radi o nastavku istrage koja je protiv Mamića i Vrbanovića pokrenuta letos.

Podsetimo, letos je pokrenuta istraga protiv čelnika Dinama, Zdravka i Zorana Mamića, zbog sumnje da su utajom poreza, ali i drugim nezakonitostima, Dinamo oštetili za gotovo 118 miliona kuna (15,6 miliona evra), a državni budžet za oko 12 miliona kuna (1,6 miliona evra). Od toga, Zdravko Mamić osumnjičen je da je nazakonito izvukao najmanje 52 miliona kuna (6,9 miliona evra), a Zoran Mamić 38,1 miliona kuna (pet miliona evra). Istragom su obuhvaćeni i izvršni predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track