(VIDEO) RUSIJA ODBRANILA SEPA: Jordanski princ se povukao, Blater i dalje predsednik FIFA
Foto: Reuters

Ništa od promena

(VIDEO) RUSIJA ODBRANILA SEPA: Jordanski princ se povukao, Blater i dalje predsednik FIFA

Fudbal -
Blater, uprkos hapšenju njegovih bliskih saradnika, izborio se za novi mandat na mestu predsednika FIFA-e

CIRIH - Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater ponovo je izabran za prvog čoveka te organizacije na 65. Kongresu u Cirihu. Njemu je ovo biti peti uzastopni četvorogodišnji mandat na čelu FIFA-e. Blater je u prvom krugu izbora dobio 133 glasa, od 206 važećih listića, dok je njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin al-Husein dobio 73. Za pobedu već u prvom krugu Blateru je nedostajalo sedam glasova, pa je pobednik izbora trebalo da bude rešen nakon drugog kruga glasanja.

http://www.youtube.com/watch?v=_6ENDl21iyU

FIFA-u je u poslednja tri dana pogodio veliki korupcijski skandal.Švajcarske vlasti su u sredu na zahtev SAD uhapsile sedmoricu čelnika FIFA-e u sklopu istrage o korupciji. Blater je 1998. godine prvi put izabran za predsednika FIFA-e kada je nasledio Žoaoa Avelanža.

Bela kuća nije komentarisala ponovni izbor Blatera za predsednika FIFA-e istakavši da je to stvar te organizacije.

http://www.youtube.com/watch?v=XvtI-2YAp08

Blater je izjavio nakon reizbora za prvog čoveka te organizacije, da nije savršen, ali je obećao da će svom nasledniku ostaviti jaku FIFA-e."Pre svega, želeo bih da odam priznanje princu Aliju, jer je bio pravi konkurent i ostvario je veoma dobar rezultat. On je mogao da kaže: 'Ne, idemo dalje, možda bih dobio više glasova'. Hvala vam što ste mi dali priliku da u naredne četiri godine vodim ovaj brod koji se zove Fifa. Vratićemo taj brod na obalu", rekao je Blater.Blater je istakao da Fifa ima organizacione probleme i da joj je potrebno više žena."Imamo organizacione probleme. Moramo da imamo više žena. Moramo da uradimo više i u organizaciji takmičenja, neću dirati Svetsko prvenstvo, jer je previše važno... Moramo dovesti Fifu tamo gde ona treba da bude i obećavam da ću mom nasledniku predati jaču Fifu... Moje godine nisu problem. Nisam savršen, niko nije, ali ćemo uraditi dobar posao zajedno. Hvala vam na poverenju. Idemo, Fifa", zaključio je Blater.

Figo: Izgubila je Fifa, izgubio je fudbalNekadašnji fudbaler Portugala Luiš Figo ocenio je da je ponovnim izborom Sepa Blatera za predsednika Svetske fudbalske federacije (Fifa) "izgubio fudbal"."Danas je bio još jedan crn dan u Cirihu. Fifa je izgubila, ali, pre svega, izgubio je fudbal, kao i svako ko istinski brine o fudbalu", rekao je Figo, koji je bio kandidat za predsednika Fife, ali se iz te trke povukao.Figo je naveo da izjave Blatera vređaju inteligenciju ljudi."Gospodin Blater je bio veoma ciničan kada je rekao da nije mogao da kontroliše sve. To vređa inteligenciju ljudi. Da je gospodin Blater i malo brinuo o fudbalu, on bi se povukao iz trke. Ako ima i malo pristojnosti, on će podneti ostavku u narednih nekoliko dana", zaključio je Figo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track