(VIDEO) HET-TRIK ĐURĐEVIĆA: Orlići pobedili Sloveniju i obezbedili učešće u baražu za EP
Foto: Starsport

Ipak su svetski i evropski prvaci

(VIDEO) HET-TRIK ĐURĐEVIĆA: Orlići pobedili Sloveniju i obezbedili učešće u baražu za EP

Fudbal -

Mlada reprezentacija Srbije pobedila je Sloveniju 3:1 (2:1) u Gornjem Milanovcu u poslednjem meču grupne faze kvalifikacija za EP i osigurala ulazak u baraž.

1 / 2 Foto: Starsport

Pobedu "orlićima" doneo je kapiten Uroš Đurđević golovima u 7, 25. i 86. minutu. Jedini strelac za goste bio je Mitja Lotrič u 19.

Izabranici selektora Tomislava Sivića ovom pobedom našli su se među četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije iz devet kvalifikacionih grupa, uz Španiju, Austriju i Norvešku, koje će igrati u baražu za odlazak na EVRO 2017 u Poljskoj.

Italiji je danas bio dovoljan bod u Litvaniji da takmičenje u Grupi 2 završi ispred Srbije i direktno se plasira na Evropsko prvenstvo. "Azuri" su, iako veliki favoriti, odigrali 0:0 i overili poljsku vizu.

Parovi baraža biće određeni u petak žrebom u Nionu.

Mečevi baraže igraće se 7. i 15. novembra

Evropsko prvenstvo za mlade reprezentacije na programu je od 16. do 30. juna 2017. godine u Poljskoj.

Selektor Sivić i danas u Gornjem Milanovcu uglavnom se oslonio na igrače koji su prošle godine, tada pod vođstvom Veljka Paunovića, postali svetski šampioni, a bilo je i onih koji su 2013. bili evropski omladinski šampioni, poput Uroša Đurđevića. Upravo je napadač Partizana bio trostruki strelac. Goste je načeo već u 7. minutu pošto se sjajnim driblingom oslobodio čuvara, u 25. je iz penala vratio "orliće" u vođstvo od 2:1, a u 86. mu je golman Sorčan odbranio udarac sa "bele tačke", ali je Đurđević bio precizan iz odbitka.

Jedan penal napravljen je nad Sergejom Milinković-Savićem, a drugi nad Mijatom Gaćinovićem.

Doduše, mora se priznati da su Slovenci, za koje ovaj meč nije imao rezultatski značaj, gotovo sve vreme imali inicijatovu otkako su "orlići" poveli 2:1. Dakle, tri četvrtine utakmice. Ipak, mladi srpski fudbaleri su uradili ono što su hteli - pobedili su i domogli se baraža. Važnost meča im je donekle otežavala posao, ali su uspeli.

"Znali smo da će biti jako teška utakmica, kao i svaka druga koja se igra u razmaku od pet dana. Imperativ ostvarivanja dobrog rezultata je okovao noge igračima. Veoma sam zadovoljan i rezultatom i plasmanom u baraž, naročito zbog svega kroz šta smo prolazili tokom kvalifikacija", poručio je selektor Tomislav Sivić u kameru TV Arena sport.

Prvi komentar junaka Uroša Đurđevića je bio:

"Najvažnije je da smo prošli dalje".

Napadač Partizana je podsetio da su Slovenci jedini naneli poraz Srbiji u ovom ciklusu, a na pitanje koga bi želeo za rivala u baražu, odgovorio je:

"Svejedno je... Prošla generacija je u baražu izacila Španiju. Kada smo ekipa, ne brinem za nas".

TOK MEČA:

KRAJ 3:1! ORLIĆI SU U BARAŽU!

86. minut - GOOOLLL - 3:1! ĐURĐEVIĆ! Golman Sorčan mu je odbranio penal, ali je kapiten iz drugog pokušaja zatresao mrežu.

85. minut - JOŠ JEDAN PENAL ZA SRBIJU! Dosuđen je posle prekršaja nad Gaćinovićem.

78. minut - Bajde je zamenio Kavčiča.

74. minut - ŠANSA za SLOVENIJU! Tek što je ušao u igru Luka Zahovič je ostao sam pred golom Srbije, ali je glavom poslao loptu preko gola.

74. minut - Izmena kod Slovenaca - Zahovič umesto Balkoveca.

71. minut - Ponovo je srpskom golu zapretio Stojanović, ali je ponovo bio neprecizan.

68. minut - Đurđević je centrirao, a Gaćinović loptu glavom poslao pored gola.

67. minut - Srpski selektor Sivić obavio je i treću izmenu, umesto ofanzivnog Andrije Živkovića uveo je defanzivca Aleksandra Bjelicu.

60. minut - VELIKA ŠANSA za SLOVENIJU! Šporar je poslao loptu kroz odbranu Srbije, do nje je došao Stojanović i kada se našao pred golmanom Milinković-Savićem levicom je šutirao pored gola.

58. minut - Prva izmena kod gostiju: Lotrič izašao, Hotič ušao.

56. minut - Druga izmena kod Srbije - Nemanja Mihajlović umesto Saše Lukića.

54. minut - Kiša sve jača pada...

52. minut - Šut Sergeja Milinković-Savića je izblokiran, do nje je došao Đurđević, ali su "orlići" dobili samo korner.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

Poluvreme u Litvaniji gde gostuje Italija - 0:0! "Azurima" je dovoljan bod da osiguraju prvo mesto u grupi i direktan plasman na EP.

Kraj prvog poluvremena - 2:1!

45+4. minut - OPASNOST PO GOL SRBIJE! Balkovec je lukavao izveo "slobodnjak", ali je Vanja Milinković-Savić ponovo bio sjajan.

45+2. minut - ŠANSA za SLOVENIJU! Vanja Milinković-Savić je odbranio šut Stojanovića, koji se nalazio iskosa sa desne strane.

40. minut - OPŠTA GUŽVA! Stojanović je faulirao Đurđevića, koji je ostao na zemlji, zatim je slovenački selektor Gliha ušao u "duel" sa Sergejom Milinković-Savićem, posle čega su skočili svi sa gostujuće klupe, a onda je nastala opšta gužva. Srećom, većih incidenata nije bilo.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

39. minut - Nije bilo prijatno golmanu Milinković-Saviću, jer je Šporar imao otvoren šut, ali je pucao preko gola.

32. minut - Na tribinama je oko 2.000 gledalaca.

30. minut - Nemanja Antonov je ušao umesto Ristića.

29. minut - Ristić je povređen, ne može da nastavi meč!

25. minut - GOOOLLL - 2:1! UROŠ ĐURĐEVIĆ IZ PENALA!

24. minut - PENAL za SRBIJU! Posle duela sa Petrom Stojanovićem, Sergej Milinković-Savić je pao, a turski sudija Mete Kalkavan je pokazao na "belu tačku".

19. minut - GOOOLLL! 1:1! MITJA LOTRIČ! Slovenci su duplim pasom izbacili iz igre celu srpsku odbranu, Lotrič je ostao sam pred golmanom Vanjom Milinković-Savićem i bez problema ga matirao.

14. minut - ŠANSA za SRBIJU! Posle kornera Đurđević je osam sam na sedam, osam metara, ali je loptu poslao preko gola.

14. minut - VOLEJ ŽIVKOVIĆA sa 25 metara! Golman Sorčan je loptu izbacio u korner.

7. minut - GOOOLLL! 1:0 - ĐURĐEVIĆ! Sjajno se kapiten Srbije oslobodio čuvara i poslao loptu u mrežu.

1. minut - Utakmica je počela!

SASTAVI:

Srbija: V. Milinković - Savić, Gajić, Veljković, Đurđević, Gaćinović, Filipović, Grujić, A. Živković, Lukić, S. Milinković - Savić, Ristić

Slovenija: Sorčan, Stojanovič, Bajrić, Stankovič, Krajinc, Šporar, Čmigoj, Šme, Kavčič, Balkovec, Lotrič

Kako bi izborili baraž izabranicima selektora Tomislava Sivića dovoljan je bod!

"Slovenija je nedavno poražena u Litvaniji, ali radi se o dobroj reprezentaciji od koje smo doživeli jedini poraz u ovim kvalifikacijama. I upravo taj detalj nam predstavlja veliki motiv, jer želimo da pokažemo kako je to bio samo jedan loš dan. Hoćemo pobedu i verujem da ćemo u tome uspeti a onda ostaje da sačekamo žreb za baraž i ime poslednjeg rivala na putu do Evropskog prvenstva", kaže selektor Tomislav Sivić.

U odnosu na duel sa Republikom Irskom, selektor sada može da računa na Sergeja Milinkovića – Savića i Nemanju Antonova...

"Nećemo moći da računamo na Darka Lazića, zbog kartona, ali su nam na raspolaganju Sergej i Antonov.Hoćemo uspešno da okončamo kvalifikacije po grupama, a onda mislima da se okrenemo ka baražu", jasan je selektor „orlića“.

Plasman na Evropsko prvenstvo, pred poslednje kolo, obezbedili su Češka, Danska, Nemačka, Engleska, Portugal i Slovačka.

Žreb za baraž je 14. oktobra, a termini mečeva su 7. i 15. novembar. Prvenstvo Evrope na kome će učestvovati 12 reprezentacija održava se od od 16. do 30. juna 2017. u Poljskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track