(KURIR TV) ORLOVI LETE KA RUSIJI: Srbija posle preokreta utišala bučne Gruzine
Foto: Reuters

Strelci Tadić, Mitrović i Gaćinović

(KURIR TV) ORLOVI LETE KA RUSIJI: Srbija posle preokreta utišala bučne Gruzine

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je Gruziju u Tbilisiju 3:1 (1:1) u utakmici Grupe D kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje će se sledeće godine održati u Rusiji.

"Orlovi" su do trijumfa, pred oko 35.000 gledalaca na stadionu "Boris Paičadze", došli posle preokreta golovima Dušana Tadića u 45. minutu iz penala, Aleksandra Mitrovića u 64. i Mijata Gaćinovića u 86.

Reprezentacija Srbije sada je sa 11 bodova lider u Grupi D, makar na nekoliko sati dok meč ne odigraju Republika Irska i Vels (sastaju se i Austrija - Moldavija). Irci imaju deset bodova, Vels šest, Austrija četiri, Gruzija dva, a Moldavija jedan.

"Orlovi" nisu lako došlo do pobedu u Tbilisiju kako rezultat može da govori. Jer, domaćin je poveo već u šestom minutu golom Kačavare posle velike greške Aleksandra Kolarova. Imali su Gruzini još dve šanse, obe preko Kazaišvilija, kome je jedan šut odbranio Stojković, a drugi je završio pored gola.

Srbi su delovali jalovo u prvom poluvremenu, bili su bezopasni i moglo bi se reći da je to bilo njihovih najgorih 45 minuta otkako im je selektor Slavoljub Muslin.

Međutim, "veliki" daju golove i pobeđuju i kada im ne ide. Na individualni kvalitet! Tako su uradili i "orlovi". Tadić je maestralno gurnuo loptu kroz odbranu Gruzije ka Kostiću, koga je Kakabadze oborio, pa je sudija pokazao na "belu tačku". Tadić je preuzeo odgovornost i izvršio rutinsku egzekuciju.

Ni u nastavku se nije naziralo bolje izdanje "orlova", ali domaćinu je ponovo presudio znatno veći pojedinačni kvalitet gostiju. Tadić je dodao do Mitrovića, koji je u 64. minutu fantastično šutirao sa ivice šesnaesterca - 1:2.

"Orlovi" su rivalu prepustili inicijativu, ali mu nisu dozvolili da zapreti Stojkoviću. A onda je u 86. minutu, samo pet minuta posle ulaska u igru, debitant Gaćinović postigao prvenac u dresu "A" reprezentacije i stavio tačku na ovaj težak meč. Naravno, asistenciju je i tada zabeležio Tadić.

Naša reprezentacija će sledeći meč u Grupi D igrati 11. juna u Beogradu protiv Velsa.

Foto: FSS
Foto: FSS

TOK MEČA:

KRAJ - 1:3!

86. minut - GOOOLLL - 1:3 - GAĆINOVIĆ! Debitant u našoj reprezentaciji je posle samo pet minuta igri i duplog pasa sa Tadićem upisao "prvenac".

82. minut - Muslin i njegov pomoćnik Krstajić uporno viču igračima da "izađu", jer su ih domaćini stisli.

81. minut - Poslednja izmena kod Srbije - debitant Mijat Gaćinović zamenio je Filipa Kostića.

79. minut - Otkako su poveli, "orlovi" su se povukli i prepustili inicijativu Gruzinima.

73. minut - Trener golmana srpske reprezentacije Radiša Ilić u raspravi sa pomoćnim sudijom. Nemac ga opomenuo.

72. minut - Druga izmena kod "orlova". Izašao je strelac drugog gola, Mitrović, a ušao Gudelj. Umesto centarfora - vezista. Sada naša reprezentacija igra bez klasičnog napadača.

POGLEDAJTE RADOST NAVIJAČA POSLE GOLA MITROVIĆA:

Foto: Reuters
Foto: Reuters

64. minut - GOOOLLL - 1:2 - MITROVIĆ! Preokret! Tadić je dodao do Mitrovića, koji se okrenuo i sa ivice šesnaesterca precizno šutirao! Sjajan gol!

63. minut - Kao i u prvom poluvremenu, "orlovi" su i u drugom bezopasni.

61. minut - TRI ODBRANE STOJKOVIĆA ZA NEKOLIKO SEKUNDI! Dva puta su domaći fudbaleri pucali iz daljine, oba puta je srpski golman intervenisao, onda je Gruzija zapretila i sa levog krila, a i tada je Stojković dobro reagovao.

46. minut - Muslin je izvršio prvu izmenu - Vuković umesto Obradovića. Vuković će igrati na poziciji štopera, a Kolarov prelazi na levog beka. Muslinov eksperiment sa Kolarovim na štoperu nije uspeo.

46. minut - Meč je nastavljen...

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na stadionu "Boris Paičadze" navijači, njih skoro 40.000, prave sjajnu atmosferu!

POLUVREME - 1:1!

45. minut - GOOOLLL - 1:1 - TADIĆ JE SIGURAN IZ PENALA!

44. minut - PENAL za SRBIJU! Tadić je sjajno proigrao Kostića, koga je srušio Kakabadze, pa je sudija pokazao na belu tačku. Kakabadze je dobio žuti karton.

43. minut - Žuti karton, prvi na meču, za Kankavu, zbog prekršaja nad Tadićem.

35. minut - VELIKA ŠANSA ZA GRUZIJU! Neverovatno šta je promašio Kazaišvili! Dvojica domaćih igrača našli su se sami pred Stojkovićem, a Kazaišvili je, umesto da proigra Ananidzea pred praznom mrežom, šutirao - pored gola. Nemačke sudije su ocenile da Kazaišvili nije bio u ofsajdu, a situacije bila sumnjiva...

34. minut - Gledaoci i dalje ulaze na stadion... Sada ih je više od 35.000.

33. minut - PRVA ŠANSA za SRBIJU! Rukavina je centrirao sa desne strane, a Kostića su milimetri delili da loptu zakači glavom i prosledi je u mrežu. Ovako, golman Lorija je intervenisao.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

26. minut - Još jedan opasan napad Gruzina, posle čega su dobili prvi korner.

24. minut - Šutirao je Rukavina, lopta je išla u okvir gola, ali je jedan domaći igrač izblokirao šut. Tadić je zatim izveo korner - loše.

23. minut - Mogao je Tadić da se nađe u prilici, ali je loše primio loptu, pa su domaći defanzivci otklonili opasnost.

20. minut - "Orlovi" su potpuno bezopasni...

19. minut - STOJKOVIĆ SPASAVA SRBIJU! Kazaišvili je tukao sa 16 metara, a srpski golman odbranio.

17. minut - Drugi korner za Srbiju. I ponovo bez opasnosti pred golom domaćina. Naši igrači su pokušali da naprave kombinaciju iz kornera, ali nisu uspeli.

14. minut - Srpski fudbaler traže su od sudije Cvajera da dosudi penal zbog, kako smatraju, igranja rukom Navalovskog posle centaršuta Rukavine. Međutim, "orlovi" su dobili samo korner. Utisak je da je Cvajer bio u pravu, odnosno da je Navalovski intervenisao grudima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

10. minut - Na tribinama je više od 30 hiljada gledalaca, koji prave veliku buku.

8. minut - Pokušao je Kolarov da se iskupi za grešku, izveo je slobodan udarac, ali neprecizno.

6. minut - GOOOLLL - 1:0! KAČARAVA! Fudbaleru Gruzije nije bilo teško da matira Stojkovića pošto mu je Kolarov bukvalno dodao loptu.

4. minut - "Orlovi" od starta nameću svoj ritam.

1. minut - Kolarov je "izbacio" Rukavinu, koji je krenuo ka golu Gruzije, ali je dao prejak for, pa mu je lopta pobegla. Prva pretnja gostiju...

1. minut - Utakmica je počela!

Fudbalska reprezentacija Srbije ulazi kao favorit u meču u Tbilisiju protiv selekcije Gruzije, ali ranija iskustva 'orlova' na gostovanjima u zemljama bivšeg SSSR pokazuju da su se upravo sa tih utakmica često vraćali poniženi i poraženi.

Aleksandar Mitrović na sve to dodaje i još jednu činjenicu za oprez - selektor rivala je Slovak Vladimir Vajs, koji je s Petržalkom izbacio Partizan u meču za plasman u Ligu šampiona, dok je Zvezdu osramotio vodeći kazahstanski Kairat.

Ovo nam je najteži ispit do sada, ne smemo da uđemo po principu „lako ćemo“, jer nam se to do sada više puta obilo o glavu. Videli smo da imaju neke rupe u odbrani, prekidi bi mogli da budu naša prednost jer smo bolji u skoku, ne smemo da im damo prostor i moramo da budemo na nivou iz mečeva sa Austrijom i Velsom. Vodi ih Vladimir Vajs, ali dobro, kao što rekoh, mislim da smo im dobro proučili vrline i mane - rekao je Mitrović.

Gruzija je u kvalifikacijama gubila bodove, iako su pokazali više od svojih protivnika.

SASTAVI:

Selektor Srbije Slavoljub Muslin nije mogao da računa na suspendovane Aleksandra Kataija i Matiju Nastasića. Napravio je samo jednu izmenu u odnosu na meč sa Velsom, Nastasića je zamenio Kolarov.

GRUZIJA (4-1-4-1): Lorija – Kakabadze, Kvrikvelija, Kašia, Navalovski – Kvekvešviri - Kazaišvili, Gvilija, Kankava, Anaidze - Kačarava.

SRBIJA (3-4-3): Stojković – Ivanović, Maksimović, Kolarov – Rukavina, Matić, Milivojević, Obradović – Tadić, Kostić, Mitrović.

Utakmicu sudi Nemac Feliks Cvajer, a pomažu mu zemljaci Torsten Šifner i Marko Ahmiler.

17:55 - Intoniranje himni! Srpski igrači su otpevali "Bože pravde", a onda je golman Stojković viknuo: "Ajmo Srbi"...

17:44 - Novinarska loža krcata izveštačima iz Srbije

foto: Dejan Ignjatović
foto: Dejan Ignjatović

17:32 - Nostalgični Gruzini, pamte Tita i Džajića Domaći navijači, oni stariji, rado se prisećaju duela Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, a u sećanju im je ostao Dragan Džajić i, naravno, Josip Broz Tito. Više o tome saznajte OVDE.

17:30 - Zagrevanje "orlova"

Foto: Kurir sport/Dejan Ignjatović
Foto: Kurir sport/Dejan Ignjatović

17:27 - Pazite se Vajsa Još jedan razlog za oprez pred meč sa Gruzinima je njihov selektkor Vladimir Vajs. Srbi ne pamte slovačkog stručnjaka po lepom, OVDE saznajte zašto.

17:20 - BIlo, ne ponovilo se! Naša reprezentacija imala je mnogo problema sa autsajderima poslednjih godina. O tim neprijatnim sećanjima čitajte OVDE, kao upozorenje da se "orlovima" to više ne dogodi.

17:18 - Stojković prvi na zagrevanju, zvižduci za "orlove" Golman Vladimir Stojković prvi je izašao na zagrevanje od srpskih reprezentativaca, a pet minuta kasnije pojavili su se i ostali i dobili zvižduke.

17:13 - Trenutna temperatura u Tbilisiju je 0 stepeni, vreme je hladno i vetrovito

16:47 - Nešto više od sat vremena ostalo je do početka meča, a tribine Dinamo arene polako se pune

foto: Dejan Ignjatović
foto: Dejan Ignjatović
foto: Dejan Ignjatović
foto: Dejan Ignjatović

16:33 - Jake policijske snage nalaze se u celom Tbilisiju

foto: Dejan Ignjatović
foto: Dejan Ignjatović

16:14 - Selekcija Srbije uz pratnju policije stigla je na Dinamo arenu

foto: Dejan Ignjatović
foto: Dejan Ignjatović

15.00 - Evo kako izgleda Tbilisi nekoliko sati uoči meča Gruzija - Srbija

14:30 - Domaća štampa posvetila je veliku pažnju selekciji Srbije i meču sa Gruzijom

foto: Dejan Ignjatović
foto: Dejan Ignjatović
foto: Dejan Ignjatović
foto: Dejan Ignjatović

DOMAĆINI ODUŠEVILI SRBE: Evo po čemu navijači Gruzije pamte Tita i Dragana Džajića

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin rekao je u Tbilisiju da je Gruzija nepredvidiva ekipa, koja svakog može da pobedi u jednoj utakmici, ali da je njegov tim svestan šta ga očekuje i da veruje u pobedu.

Kapiten srpskog tima Branislav Ivanović apostrofirao je značaj timske igre.

"Gruzija je opasan protivnik, sigurno su rasterećeniji, igraju visok presing, ali mi znamo šta treba da uradimo da osvojimo bodove ovde. Potrebno je da odigramo kao tim i rezultat neće izostati", rekao je Ivanović.

Utakmica će se igrati na stadionu Dinamo arena u Tbilisiju, čiji je kapacitet 54.549 mesta. Očekuje se da će utakmicu gledati oko 30.000 ljudi.

Srbija posle četiri kola zauzima drugo mesto na tabeli Grupe D sa osam bodova, dok petoplasirana Gruzija ima dva. Prva na tabeli je Irska sa 10, Vels ima šest, Austrija četiri, dok je poslednja Moldavija sa jednim.

Kurir sport/ Dejan Ignjatović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track