(VIDEO) CRNO-BELI 152. VEČITI DERBI: Leonardo atraktivnim volejom u 89. minutu srušio Crvenu zvezdu
Foto: Saša Pavlić

Partizan prišao na minus 6

(VIDEO) CRNO-BELI 152. VEČITI DERBI: Leonardo atraktivnim volejom u 89. minutu srušio Crvenu zvezdu

Fudbal -

Fudbaleri Partizana pobedili su Crvenu zvezdu u Humskoj u 152. "večitom derbiju" 1:0 golom Leonarda u 89. minutu.

1 / 8 Foto: Nebojša Mandić

Crno-beli su se tako vratili u šampionsku borbu, jer su crveno-belima prišli na šest bodova.

"Mirisalo" je na još jedan remi, ali je u 89. minutu debitant u derbijima Leonardo zatresao mrežu Crvene zvezde. Brazilac je u padu uhvatio volej i doneo eksploziju oduševljenja navijačima Partizana.

Asistenciju je glavom zabeležio Nikola Đurđić, a akciju je započeo Saša Ilić.

Na tribinama je sve vreme vladala fantastična atmosfera, i na Jugu i na Severu se navijalo iz petnih žila, ali na terenu nije bilo tako uzbudljivo kao u prošlosezonskim derbijima. Jeste Partizan bio malo konkretniji rival, stvorio i više prilika, što je na kraju materijalizovao trijumfom.

Crno-belima je pobeda bila potrebnija kako bi prišli odbeglom "večitom rivalu" i do nje su i došli. S druge strane, jasno je da bi crveno-beli bili zadovoljni i remijem, što se videlo i po potezima trenera Miodraga Božovića tokom utakmice, odnosno po njegovim izmenama. Kako se bližio kraj utakmice Zvezdin tim se sve više zatvarao. To mu, međutim, nije donelo željeni rezultat.

Na tribinama stadiona u Humskoj bilo je oko 25.000 gledalaca.

Crvena zvezda je ostala lider na tabeli sa 22 boda, ali će Vojvodina sutra imati priliku da je pretekne ukoliko savlada Borac. Partizan se popeo na četvrto mesto preskočivši Metalac. Sada ima 16 bodova.

Foto: Saša Pavlić
Foto: Saša Pavlić

TOK MEČA:

KRAJ - 1:0!

90+2. minut - ŠANSA za ZVEZDU! Ruiz je obišao golmana Kljajića, ali je Milenković uklizao i sperčio izjednačenje.

89. minut - 1:0! LEONARDO! Saša Ilić je ubacio loptu u kazneni prostor, Đurđić ju je glavom prosledio do Leonarda, koji je u padu uhvatio volej i zatresao Zvezdinu mrežu.

85. minut - Druga Grofova izmena - Anđelković umesto Srnića.

83. minut - Vulićević je dobio žuti karton posle sudara sa Plavšićem iako crno-beli smatraju da je prekršaj bio za njih.

77. minut - Poslednja izmena kod Partizana. Saša Ilić je u igri umesto Đurđevića.

76. minut - Nova bakljada "grobara"

74. minut - ŠANSA za PARTIZAN! Đurđević se izborio za poziciju za šut, ali je sa sedam metara tukao preko gola.

69. minut - Zvezda sada igra bez napadača, jer je Plavšić zamenio Vijeiru.

67. minut - Posle kornera crno-belih lopta je pala na šest metara od gola, ali ju je Đurđić loše zahvatio.

66. minut - Druga izmena u Partizanu: Đurđić menja Božinova.

63. minut - Navijači oba kluba pesmama prave sjajnu atmosferu.

62. minut - Kanga je šutirao iz daljine, ali pored gola.

61. minut - Crno-beli su bolji u drugom poluvremenu.

59. minut - PREČKA! Everton je proigrao na desnom krilu Stevanovića, koji je centrirao, a Đurđević glavom poslao loptu na prečku.

55. minut - Navijači Partizana napravili bakljadu na "Jugu".

52. minut - Preti Zvezda! Ristić je probio po levoj strani i dao povratnu za Vijeiru, koji je iz solidne pozicije šutirao preko gola.

51. minut - Kanga je sa 18 metara zapretio Kljajiću, koji je bio siguran.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. U Partizanu je izvršena izmena: Stevanović je zamenio Mihajlovića.

Kraj prvog poluvremena - 0:0!

45+1. minut - Petković je šutirao sa ivice šesnaesterca, lopta je zakačila jednog igrača Partizana, ali je golman Kljajić bio siguran.

44. minut - Ruiz je napravio oštar prekršaj nad Vulićevićem, ali je prošao bez kartona. Kostarikanac već ima žuti...

36. minut - Ponovo crveno-beli imaju inicijativu.

32. minut - Žuti karton i za Jevtovića, zbog starta nad Vijeirom.

31. minut - Borba se rasplamsala...

30. minut - Ruiz bespotrebno dobija žuti karton.

29. minut - ŠANSA ZA ZVEZDU! Srnić je sjajno prihvatio loptu u šesnaestercu Partizana i tukao iz teške pozicije kada se našao iskosa sa desne strane, učinio je to odlično, ali je golman Kljajić poslao loptu u korner.

27. minut - ŠANSA ZA PARTIZAN! Uigrana akcija crno-belih posle prekida. Jevtović - Leonardo - Đurđević, koji je šutirao pored gola.

25. minut - POKUŠAJ ĐURĐEVIĆA. Napadač Partizana je snažno tukao sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta prohujala pored gola.

22. minut - U poslednjim minutima fudbaleri Zvezde imaju više loptu u nogama.

17. minut - Požuteo je Balažic zbog prekršaja nad Vijeirom.

12. minut - PRVA PRETNJA PARTIZANA! Leonardo je izveo slobodan udarac sa ivice kaznenog prostora, izmamio je uzdahe "grobara", ali je pogodio spoljnji deo mreže.

10. minut - PRVO UZBUĐENJE! Ristić je srušio Jevtovića negde oko ivice Zvezdinog šesnaesterca. Kratko je trajala neizvesnost oko toga da li je penal, jer je Mažić odmah pokazao da je to slobodan udarac za crno-bele, a Ristiću pokazao žuti karton.

9. minut - Igra je na obe strane nepovezana, za sada nema opasnosti po gol.

5. minut - Sada su i "grobari" napravili dimnu zavesu, koju je vetar brzo oduvao, pa nije bilo potrebe da se meč prekida.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

3. minut - Počelo je obostrano oštro...

2. minut - Prve čarke. Poletanović je oštro startovao na Evrtona, posle čega su se njih dvojica pokoškala. Mažić je smirio situaciju bez kartona.

1. minut - Meč je počeo.

SASTAVI:

Ni Kahriman ni Supić već Manojlović! Trener Zvezde Miodrag Božović načinio je iznenađenje kada je odlučio da pred gol pošalje Filipa Manojlovića, koji danas debituje za crveno-bele. Nema ni Moučea, ali to se moglo očekivati, s obzirom na poslednje loše partije Argentinca, koji nije ni na klupi.

S druge strane, Marko Nikolić je ukazao šansu očekivanoj jedanaestorici.

PARTIZAN: Kljajić - Vulićević, Balažic, Milenković, Miletić - Everton, Jevtović, Mihajlović, Leonardo - Božinov, Đurđević.

CRVENA ZVEZDA: Manojlović - Petković, Luković, Le Talek, Ristić - Donald, Poletanović - Kanga, Srnić, Ruiz - Vijeira

Utakmicu sudi Milorad Mažić.

18:01 - Početak malo kasni zbog bakljade na severnoj tribini.

17:59 - Na tribinama je oko 25.000 gledalaca

17:53 - Ekipe izlaze na terenEkipe predvođene sudijom Miloradom Mažićem su u tunelu.

17:41 - Zvezdini funkcioneri dolaze na stadion

17:35 - Navijači Partizana u elementu

Foto: partizan.rs
Foto: partizan.rs

17:20 - Gužva je sve veća, organi reda oko stadiona kontrolišu situaciju

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

17:07 - Zagrevanje crveno-belih i pozdrav "Delija"

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

16:54 - Prošle sezone Zvezda je dobila dva derbija, dok je jednom bilo nerešeno

16:52 - Navijači pristižu, policija na oprezu

Foto: Kurir sport
Foto: Kurir sport

Foto: Kurir sport
Foto: Kurir sport

16:00 - Još dva sata do početka meča

15:00 - Navijači prebili jednog momka

Na snimku koji je osvanuo na kanalu jutjub vidi se kako grupa od desetak navijača tuče jednog navijača, a nakon toga ostavlja ga da leži nasred puta. Opširnije OVDE

13:01 - Treći večiti derbi koji se igra 17. septembraTreći put u istoriji Partizan i Crvena zvezda će se sastati u večitom derbiju. U dosadašnja dva susreta večiti su ostvarili po jednu pobedu.

Partizan je slavio u 8. derbiju 1950. godine. Tomašević je u 3. minutu doneo prednost Crvenoj zvezdi, a preokret Partizanu omogućili Valok u 33. i Mihajlović u 65. minutu.

Golom Vladana Lukića u 88. minutu Crvena zvezda je 1989. godine slavila sa 1:0 u 85. derbiju.

12:13 - Partizan uspešniji u Humskoj, Zvezda u ukupnom skoruVečiti rivali odigrali su do sada 75 utakmica na stadionu u Humskoj ulici. Crno-beli su uspešniji, imaju 29 pobeda, šest više u odnosu na crveno-bele. Večiti su odigrali i 23 puta nerešeno. Gol razlika je 100:95 u korist crno-belih.U ukupnom skoru Crvena zvezda je bolja. Crveno-beli su slavili 62 puta, crno-beli 44, uz 45 remija. Gol razlika je 229:183 u korist Crvene zvezde.

11:44 - Čuveni Boško Đurovski prisetio se u emisiji "Legende Marakane" 2007. godine kada je za samo 25 dana zabeležio tri pobede u derbijima.

11:24 - Ima još karata, čak i za južnu i severnu tribinuVečerašnji 152. večiti derbi po svemu sudeći neće biti odigran pred punim tribinama, iako se u Humskoj očekuje dobra poseta. Prema predviđanjima u Partizanu očekuje se oko 25.000 gledalaca na stadionu kapaciteta 32.700 mesta. Do danas je prodato 13.700 ulaznica, a Partizan ima i oko 4.000 sezonskih karata. Neobično je to što još uvek ima dosta karata za južnu i severnu tribinu gde su smeštene najvatrenije pristalice dva kluba. Ranije to nije bio slučaj.

11:06 - Treneri Nikolić i Božović bez poraza u derbijimaZanimljiva statistika vezana je za trenere večitih rivala, Marka Nikolića i Miodraga Božovića. Na pet utakmica u kojima su vodili jedan od timova nisu doživeli poraze. Marko Nikolić u dve utakmice protiv Zvezde ima stopostotan učinak, dok je Božović ostvario takođe dva trijumfa, ali ima i jedan remi protiv crno-belih.

10:39 - Poslednji derbi završen remijemPrethodni, 151. večiti derbi odigran je na stadionu "Rajko Mitić" 16. aprila pred 38.000 gledalaca i završen je nerešenim rezultatom 1:1.

Crvena zvezda je povela golom Predraga Sikimića u 85. minutu, da bi bod Partizanu doneo Everton Luiz u zaustavnom vremenu.

10:30 - Crvena zvezda ulazi u derbi sa devet bodova viškaUoči duela u Humskoj Zvezda, kao aktuelni šampion, već ima devet bodova prednosti i Partizan će učiniti sve da zabeleži trijumf i smanji bodovni zaostatak.

"Protivnik ima devet bodova više, osvojio je titulu prošle sezone i prema njima postoji respekt. To je dodatan motiv da ostvarimo pozitivan rezultat. Mnogo ima da se igra do kraja prvenstva, mnogo teških utakmica, tu je i Vojvodina, zbog čega očekujem zanimljivu trku. Tabela izgleda grozno, istaknuta je u Teleoptiku, gde treniramo", rekao je trener crno-belih Marko Nikolić.

On je dodao da u utakmicama Partizana i Crvene zvezde često nije pobeđivao kvalitetniji i bolje rangiran tim na tabeli.

"Postoji veća disciplina i odgovornost u našoj igri, pojedinci su dostigli formu. Ne moram da naglašavam da inspiracija pojedinca rešava derbi, onaj koji je bolji na tabeli često nije pobeđivao. Upotrebio bih frazu "vruće srce, mirna glava", mnogo faktora utiče na rezultat", poručio je Nikolić.

Večiti derbi, Foto: Dado Đilas
Večiti derbi, Foto: Dado Đilas

Zvezdin trener MIodrag Bozović istakao je da je teško govoriti o derbiju, a ne ponoviti se.

"Naš derbi je među 10 najvećih na svetu, vlada veliko rivalstvo, dobro je što takav meč postoji u Srbiji. Važno je da sve bude fer i korektno, da se napravi odlična atmosfera na tribinama. Nadam se našoj dobroj igri i pobedi", rekao je Božović.

Prema njegovim rečima crveno-beli moraju da zaborave prethodna tri meča sa Partizanom, otkad je on na klupi, kada su ostvarili dve pobede i remi.

"Bitno je da ne izgubimo. Ne smemo da potcenimo Partizan. Imamo vrlo loš bilans u Humskoj i ne smemo da pomislimo da smo kvalitetniji. Moramo da zaboravimo prethodne derbije koje smo dobili. Ne izgubiti na stadionu Partizana nije loše, a pobediti bilo bi izvanredno", zaključio je Božović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track