VEČITI DERBI: Saznajte koji je bio najčešći rezultat, ko je davao golove u oba dresa...
Foto: Nebojša Mandić

Kroz prizmu istorije i sttistike

VEČITI DERBI: Saznajte koji je bio najčešći rezultat, ko je davao golove u oba dresa...

Fudbal -
Izdvojili smo zanimljive detalje iz bogate tradicije duela Crvene zvezde i Partizana...

Odbrojavanje do 148. „večitog derbija“ uveliko traje...

I dok navijači Crvene zvezde i Partizana čekaju zvižduk sudije Milorada Mažića u 18 sati, da se podsetimo još nekoliko detalja iz bliže i dalje prošlosti.

Poslednjih 5 derbija dobijali domaćini

Zanimljivo je da su u poslednjih pet derbija pobeđivali domaćini, svaki put sa jednim golom razlike. Poslednju pobedu gost je ostvario, 5. maja 2012, kada je Zvezda u Humskoj pobedila 1:0.

Devet godina nije bilo 0:0

Takođe, „večiti“ ne mogu da se pohvale efikasnošću u poslednjim derbijima. Naime, na prethodnihz deset njihovih prvenstvenih duela čak sedam puta je viđen samo po jedan gol. Doduše, poslednji put su Zvezda i Partizan odigrali meč bez golova 23. septembra 2006, dakle, pre devet godina. U međuvremenu su se sastali 24 puta u prvenstvu i Kupu i svaki put su se tresle mreže.

Najčešće bilo 1:1

Najčešći rezultat u „večitim derbijima” je 1:1. Čak 21 utakmica između Zvezde i Partizana je završena tim rezultatom, odnosno 14,3 odsto od ukupnog broja njihovih duela.

15 fudbalera igralo derbi u oba dresa

Od 25 igrača koji su nastupali i za Crvenu zvezdu i za Partizan, njih 15 je u oba dresa igralo na „večitim derbijima”, i to su: Milivoje Đurđević, Jovan Jezerkić, Bela Palfi, Miomir Petrović, Božidar Drenovac, Vasilije Šijaković, Ranko Borozan, Branko Zebec, Velibor Vasović, Milan Babić, Milko Đurovski, Goran Milojević, Dejan Joksimović, jedini stranac Kleo i jedini golman Vladimir Stojković.

Samo trojica su se upisivala u strelce na obe strane – Jezerkić, Zebec i Đurovski.

Milojević je odigrao čak po sedam derbija za oba kluba.

Reflektori i TV

Prvi derbi pod reflektorima igran je 7. maja 1972. Bio je to 50. prvenstveni okršaj „večitih”. Prvi direktno prenošen na televiziji bio je 37. derbi, 5. decembra 1965. godine.

Rekrodna poseta

Rekordna poseta na „večitim derbijima” zabeležena je 7. novembra 1976. Zvezdinoj minimalnoj pobedi svedočilo je više od 100 hiljada gledalaca, od kojih 90.142 sa plaćenim ulaznicama. Najmanje gledalaca bilo je na meču polufinala Kupa, 11. maja 2005, samo osam hiljada.

Tumba bez premca

Ljubiša Tumbaković je bio ubedljivo najviše puta učesnik „večitih derbija” među trenerima. Na klupi Partizana sedeo je čak 27 puta protiv crveno-belih.

Bez publike

Jedini duel između Zvezde i Partizana kome nije prisustvovala publika odigran je 1. marta 2008. Crveno-beli su bili kažnjeni zbog izgreda navijača, pa su crno-bele dočekali pred praznim tribinama „Marakane”. To im ipak nije smetalo da pobede 4:0.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track