(VIDEO) ĆIRO ŠOKIRAO HRVATSKU: Blažević otkrio da mu treće mesto na SP nije najveći uspeh u karijeri
Foto: Profimedia

Legendarni trener u svom stilu

(VIDEO) ĆIRO ŠOKIRAO HRVATSKU: Blažević otkrio da mu treće mesto na SP nije najveći uspeh u karijeri

Fudbal -
Čuveni hrvatski fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević danas slavi 81. rođendan.

''Istini za volju, kad si u ovom dobu, nije ti baš do slavlja za rođendan, jer si zabrinut hoćeš li doživeti onaj idući. Za blesana poput mene, to je danas glavna preokupacija'', počeo je priču legendarni "trener svih trenera" za portal index.hr.

Ćiro se osvrnuo i na priče koju su kružile da se ne zna pouzdano kada je rođen.

''Ma to sam ja malo muljao još dok sam bio igrač. Tada nisi mogao da ideš u inostranstvo kada si hteo, pa smo ja i drugovi malo oduzimali i dodavali po koju godinu, ali prava je istina da sam zaista rođen na današnji dan pre 81 godine", u svom stilu bez dlake na jeziku govorio je Blažević.

Igračku karijeru proveo je u zagrebačkom Dinamu, Hajduku, Rijeci i Sarajevu. Upitan kakav je bio igrač, odgovorio je:

''Teško mi je da sudim o tome, a i s druge strane, igračka karijera mi je bila jako kratka. Igrajući za B reprezentaciju Jugoslavije u Ljubljani teško sam povredio koleno. Popucali su mi ukršteni ligamenti, a tada ortopedija nije bila na nekom nivou. Znao sam da više nikad neću igrati fudbal i srećom pa sam bio dovoljno mudar da se uhvatim knjige i škole. Na kraju se ispostavilo da mi se kao treneru sve vratilo i to s kamatom''.

Blažević je kao selektor odveo Hrvatsku do trećeg mesta na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj. Ipak, to ne smatra najvećim uspehom u trenerskoj karijeri.

''Bez ikakve dileme, to je osvajanje naslova prvaka Jugoslavije s Dinamom 1982. Nije to bio samo sportski uspeh, bilo je to nešto puno više. Tada je cela Hrvatska disala zajedno s nama. Bilo je to nešto čudesno. Sine, kad svetsku bronzu s Hrvatskom poredim s tom titulom, onda ti je jasno koliko mi to znači", jasan je Miroslav Blažević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track