(VIDEO) CRNO-BELA LEGENDA NAD LEGENDAMA: Ovo su momenti koji su obeležili karijeru Saše Ilića
Foto: Saša Pavlić

20 godina od debija za prvi tim

(VIDEO) CRNO-BELA LEGENDA NAD LEGENDAMA: Ovo su momenti koji su obeležili karijeru Saše Ilića

Fudbal -

Legendarni kapiten Partizana Saša Ilić debitovao je za prvi tim crno-belih na današnji dan pre 20 godina.

Saša Ilić je sada rekorder Partizana sa 792 utakmice u crno-belom dresu!

Evo trenutaka koji su obeležili blistavu karijeru najvećeg ljubimca "grobara".

1. DEBI ZA PRVI TIM

Tada 19-godišnji Saša Ilić je 26. oktobra 1996. ušao u igru u Čačku protiv Borca u dresu sa brojem jedan. Simbolično, Partizan je na tom meču ostvario jednu od najubedljivijih pobeda u svojoj istoriji - 10:0, a istovremeno se igrački rodila jedna od najvećih legendi kluba.

2. MAGIČNI BROJ 22

Evo kako je Saša Ilić počeo da nosi dres sa brojem 22, koga je tokom ove dve decenije učinio magičnim za "grobare".

"Ekonom Gavran je tako odlučio. Prvo mi je dao jedinicu, a sledeće godine kad sam počeo da igram, kaže, ti mali uzmi 22. A ja dete, niti smeš nešto da ga pitaš ili određuješ. Nema taj broj 22 neko značenje, niti sam ja rođen, niti mi je ko u porodici na taj datum. Kad sam došao u Galatu, daju mi desetku, ali neću", podsetio je Saša Ilić da je i u turskom gigantu nosio 22.

3. NAJVEĆI "NEPRIJATELJ" - DEJAN ILIĆ

Pričalo se da je nekadašnji vezista Crvene zvezde i Sašin prezimenjak Dejan Ilić bio jedini s kojim kapiten Partizana nije mogao da izađe na kraju. Ti dueli su vođeni u derbijima krajem 20. i početkom 21. veka.

"Na terenu je bilo sitnih čarki uvek, ali nikad to nije preraslo u nešto više... I danas se prepričavaju moji dueli sa Dejanom Ilićem iz Zvezde koji su uvek bili na ivici noža. Bio je oštar, tukao me, pokušao sam i ja njega, bio je u tom periodu namazaniji... Da sada igra, znam kako bih mu vratio... Šalim se naravno, dobri smo prijatelji, ali, tukao je za medalju", prisetio se Saša Ilić.

4. DONEO KUP PARTIZANU NA "MARAKANI"

Ilić je silno obradovao "grobare" 9. maja 2001. godine na "Marakani". U finalu Kupa Jugoslavije postigao je jedini gol na meču protiv Crvene zvezde i svom klubu doneo trofej. Taj gol mu se pamti i zato što je bio nespecifičan za njega - Kocića je savladao šutem levom nogom van kaznenog prostora.

5. JUNAK U NJUKASLU

Poslednji penal u Njukaslu za ulazak u Ligu šampiona 27. avgusta 2003. izveo je i pogodio Milivoje Ćirković. Međutim, istinski crno-beli junak te večeri bio je Saša Ilić. Igrao je maestralno na "Sen Džejms parku", a onda je u penal seriji bio precizan sa bele tačke.

6. PROMAŠAJ PROTIV REALA

Ilić je namestio i postigao mnogo važnih golova za Partizan, ali karijeru mu je obeležio i jedan promašaj. U grupnoj fazi Lige šampiona te 2003. crno-beli su mogli da savladaju najskuplji tim svih vremena - Real Madrid. Ipak, Ilić je promašio prazan gol sa samo nekoliko metara, pa je ostalo 0:0, a "galaktikosi" su ostali neporaženi.

7. TITULA SA GALATASARAJEM

Između 2005. i 2007. Ilić je igrao za Galatasaraj, sa kojim je 2006. osvojio titulu posle lude završnice prvenstva. Galata je dobila meč poslednjeg kola protiv Kajzerija 3:0, ali su svi na stadionu ostali nemi čekajući rezultat sa utakmice Fenerbahčea. Kada je i ona završena, bez pobede Fenera, usledila je eksplozija oduševljenja kod igrača i navijača Galatasaraja, među kojima je bio i Ilić. On je kasnije više puta naglasio da je napravio veliku grešku kada je napustio Istanbul i prešao u Salcburg.

8. GOL NA SVETSKOM PRVENSTVU

Partizanov as, po oceni većine stručnjaka, mnogo puta je nepravedno izostavljan sa spiska reprezentacije. Ipak, Ilić može da se hvali da je bio učesnik Svetskog prvenstva i da je na njemu dao gol. Istina, duel tadašnje Srbije i Crne Gore sa Obalom Slonovače u poslednjem meču grupne faze u Nemačkoj 2006. nije imao rezultatski značaj, ali je Ilić bio starter i zatresao mrežu u 20. minutu za 2:0. Ipak, naša reprezentacija je na kraju izgubila 2:3.

9. NA ESTRADI

Saša Ilić se zajedno sa Darkom Miličićem, Dikom Stojanovićem, Žikom Todorovićem i Kikijem Lesendrićem pojavio u spotu mladog pevača Vladimira Lorda Preradovića.

10. REKORD!

Saša Ilić je ulaskom u igru na nedavnoj prvenstvenoj utakmici protiv niškog Radničkog zabeležio 792. nastup u crno-belom dresu u svim takmičenjima (uključujući i prijateljske utakmice), čime je nadmašio prethodnog rekordera Momčila Vukotića. Crno-beli su kiksnuli osvojivši samo bod (1:1), pa nikome nije bilo do slavlja. Međutim, prethodno na prijateljskoj utakmici sa PAOK-om (1:2) u Humskoj, kada se Ilić izjednačio sa Vukotićem, "grobari" su napravili feštu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track