(VIDEO) DA GRMI MARAKANA: Pričom o najvećim preokretima Zvezda zove navijače na Sasuolo
Foto: Crvenazvezdafk.com

Nada umire poslednja

(VIDEO) DA GRMI MARAKANA: Pričom o najvećim preokretima Zvezda zove navijače na Sasuolo

Fudbal -

Fudbalere Crvene zvezde će u četvrtak, 25. avgusta, čekati vrlo težak zadatak. Nakon ubedljivog poraza u Italiji (0:3), crveno-beli, ukoliko žele da se plasiraju u grupnu fazu Lige Evrope, moraju da nadoknade minus od tri gola.

Teška misija – ne i nemoguća, ako je suditi po pojedinim blistavim momentima iz istorije kluba sa Marakane. Daleke 1970. godine, Crvena zvezda je takmičenje u Kupu Šampiona započela teškim porazom u šesnaestini finala. Ujpešt Doža je na svom terenu pobedila rezultatom 2:0, ali revanš u Beogradu doneo je potpuno drugu sliku. Već u 7. minutu, Zoran Filipović je Zvezdi doneo vođstvo, da bi sredinom prvog poluvremena Dragan Džajić anulirao prednost Ujpešta iz prvog meča. Do kraja utakmice, u strelce su se upisali i Stevan Ostojić, odnosno još jednom Zoran Filipović, i Zvezda se pobedom od 4:0 plasirala u osminu finala.

Svakako najveći preokret dogodio se u sezoni 1978/79. Iako je tek počelo takmičenje u Kupu Uefa, delovalo je da će Crvena zvezda biti eliminisana već u prvom kolu. Ekipa koju je na terenu predvodio Vladimir Petrović Pižon, poražena je u Nemačkoj od Dinama iz Berlina rezultatom 5:2. I pored toga, u revanšu se na beogradskoj Marakani okupilo 60.000 navijača. Zvezdina publika je verovala u preokret, a verovao je i tadašnji trener Branko Stanković kao i fudbaleri koji nisu izgubili veru ni nakon što su Nemci u Beogradu poveli 1:0 i tom prednošću otišli na odmor. Nastavak utakmice doneo je pravu crveno-belo rapsodiju.

Najpre je Dušan Savić načeo Dinamo golom u 58. minutu, da bi potom dva gola postigao Zdravko Borovnica, i na taj način uveo utakmicu u veoma neizvesnu završnicu. Našem timu je bio potreban još jedan gol, i on je dočekan – u 90. minutu, kada je Lauk zatresao sopstvenu mrežu, želeći da interveniše ispred crveno-belih napadača. Crvena zvezda se na taj način plasirala u narednu rundu Kupa Uefa, a te sezone stigla je čak do finala ovog takmičenja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track