(VIDEO) DOBRO PAMTIM SVE: Partizan danas slavi 70. rođendan
Foto: Printskrin

Jubilej crno-belih

(VIDEO) DOBRO PAMTIM SVE: Partizan danas slavi 70. rođendan

Fudbal -
JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društva u svetu, a to govore rezultati sportista crno-belih u proteklih 70 godina

BEOGRAD - Jugoslovensko sportsko društvo Partizan i Fudbalski klub crno-belih danas slave 70. rođendan. JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društva u svetu, a to govore rezultati sportista crno-belih u proteklih 70 godina.

http://www.youtube.com/watch?v=fO6zR6JZlvI
Foto: Partizan.rs
Foto: Partizan.rs

U leto 1945. godine u Beogradu je održavano svearmijsko prvenstvo, koje je okupilo i četiri stotine fudbalera. Među njima su bile i desetine poznatih igrača, pa i reprezentativaca pre početka Drugog svetskog rata, a koji su u to vreme bili u uniformi. Već tada je načinjen spisak najboljih. Kada je doneta odluka o osnivanju fudbalskog kluba, oni su već bili pozvani u Beograd i zajedno su trenirali.Igrači Partizana, dva dana po osnivanju, 6. oktobra, prvi put su istrčali na teren. Pobedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2 u sastavu:Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (B. Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo, koji je bio i prvi strelac (dao je dva gola, Šereš i Rupnik po jedan). Trener je bio Franjo Glazer, a za fudbalsku sekciju kao tehniko je bio zadužen Virgil Popesku.

Foto: Partizan.rs
Foto: Partizan.rs

U tri meseca svoje prve godine, Partizanovi fudbaleri su odigrali i nekoliko internacionalnih utakmica. Dvadesetog oktobra, na godišnjicu oslobođenja Beograda, Partizan je izgubio od reprezentacije Praga sa 4:1, pred 7.000 gledalaca. Šestog decembra je doživeo i drugi poraz. Pobedu od 4:3 izvojevao je moskovski Dinamo. Još se nije završio ni prvi mesec od osnivanja, 28. oktobra 1945. Partizan je odigrao i svoju prvu utakmicu u inostranstvu – u Banskoj Bistrici pobedio je sa 3:1 reprezentaciju Slovačke vojske, a nekoliko dana kasnije pobedili su i reprezentaciju Banske Bistrice sa 4:1.Prvih pet godina postojanja Partizan je bio oslonjen na Jugoslovensku armiju i bio sekcija pri njenom Centralnom domu (CDJA). Od 1950. godine je samostalni klub u okviru Jugoslovenskog sportskog društva. Od tada Fudbalski klub ima potpunu samostalnost u sportsko-takmičarskom, organizacionom i materijalnom domenu.Jedan od osnivača bio je i dugogodišnji visoki funkcioner u Partizanu i Olimpijskom komitetu, Artur Takač. On je pred 50. rođendan Partizana u intervjuu, koji je zabeležen kamerom, dosta toga pojasnio i objasnio, vezano za istoriju Partizana.

http://www.youtube.com/watch?v=Xs3H92_6IZo
http://www.youtube.com/watch?v=Z0UB4084Iz8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track