(VIDEO) FUDBALSKE PREVARE: Ovo su čuvene nameštaljke srpskih klubova
Foto: Profimedia

Kriminal na terenu

(VIDEO) FUDBALSKE PREVARE: Ovo su čuvene nameštaljke srpskih klubova

Fudbal -

Uvek se podigne velika prašina kada u javnost procuri informacija o nameštanju fudbalskih mečeva.

Na talasu informacije nevladine organizacije iz Brisela "Federbet", o sumnji u regularnost pripremne utakmice Crvene zvezde i Volgara (3:3), sportska redakcija Kurira podseća na najpoznatije moguće nameštaljke srpskih fudbalskih klubova.

Panatinaikos - Crvena zvezda 3:0, Kup evropskih šampiona 1971. godina

Verovatno se nikada neće saznati prava istina revanš meča polufinala Kupa šampiona u Atini. Crveno beli su u Beogradu pobedili sa 4:1, ali su na terenu Panatinaikosa već u 64. minutu, kod 3:0 za domaće, izgubili kapital i nisu uspeli da ga nadoknade u preostalom vremenu. Dugo se pričalo da su kasnije reflektori na Marakanu došli kao rezultat nekakvog dogovora dva kluba, ali nijedna priča, uključujući i onu o drogiranju hranom igrača Crvene zvezde, nije na kraju dokazana. Panatinaikos je otišao u finale na Vembli, gde je poražen o Ajaksa sa 2:0.

Real Madrid - Crvena zvezda (2:0), Kup evropskih šampiona 1987. godine

Veliki Real Madrid bio je skoro pa pregažen na Marakani. Gubili su 3:0, pa 4:1 i svi su se u "kraljevskom klubu" pribojavali uzvratnog meča na Santjago Bernabeu. Ali... Umesto neizvesnosti, sve se glatko okončalo sa 2:0 za Špance. Ništa se toliko sumnjivo nije dogodilo, ali narod ko narod, voleo je da vidi zaveru u svemu, gde neki srpski tim nije postigao očekivan uspeh.

Roma - Partizan 2:0, Kup UEFA 1988. godine

Oko ove utakmice ne prestaju kontroverze da kruže ni sada, tri decenije od odigravanja meča. Jedna je knjiga napisana, koja je iznosila teške optužbe na račun tadašanjeg rukovodstva Partizana, a deo navijača video je u Vladimiru Vermezoviću učesnika nameštaljke zbog rušenja Rudija Felera za penal i konačnih 2:0.Pričalo se da su i pojedini fudbaleri Partizana bili u UEFA na ispitivanju, ali sve se završilo ostavljanjem izjava.

Partizan - Makabi 2:5, Plej-of za Ligu Evrope, 2006. godina

Igralo se plej-of kolo za plasman u grupnu fazu Lige Evrope. U prvom meču Partizan je u Izraelu pobedio 2:0, da bi u Beogradu zbog velikih uloga na "dvojku" navodno prepustili pobedu gostima. Na meču je palo sedam golova, što je budilo dodatnu sumnju u regularnost utakmice, ali kao i u svim ostalim slučajevima, nijedan dokaz nije ponuđen do danas koji bi ih potkrepio.

Bežanija - Besa 2:2, Kvalifikacije za Ligu Evrope, Nemački dnevnik

Špigl objavio je nekoliko meseci posle meča srpskog i albanskog kluba u Beogradu sa je UEFA pokrenula istragu zbog osnovane sumnje da je reč o dogovorenom rezultatu. Prema nemačkim izvorima, neposredno pred početak utakmice uplaćeni su milionski iznosi na opciju da Albanci neće biti poraženi na stadionu Partizana, što se i obistinilo. Ipak, ako je i postojala istraga, onda ona ništa nije otkrila, jer nijedan akter meča u Humskoj nije bio ooptužen za lažiranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track