(VIDEO) GODIŠNJICA SMRTI SLAVNOG GOLMANA: Pre 6 godina preminuo je legendarni Petar Borota
Foto: Twitter @chelseafc

Največu slavu stekao je u Partizanu i Čelsiju

(VIDEO) GODIŠNJICA SMRTI SLAVNOG GOLMANA: Pre 6 godina preminuo je legendarni Petar Borota

Fudbal -
Na današnji dan pre šest godina preminuo je legendarni golman Partizana Petar Borota.

Borota je preminuo u 58. godini 12. februara 2010. u Đenovi. On je rođen 5. marta 1952. u Beogradu, a u karijeri je branio za OFK Beograd, Partizan, Čelsi, Brentford, Portimonense, Boavistu, Porto. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je na četiri utakmice.

Borota je najveću slavu stekao u Partizanu i Čelsiju, a odmah po dolasku u redove crno-belih osvojio je šampionsku titulu. On je na 34 utakmice primio samo 19 golova, a Partizan je osvojio titulu sa 5 bodova više od Crvene zvezde.Borota je u karijeri imao nekoliko spektakularnih grešaka. Na jednom od večiti derbija, misleći da je sudija svirao prekršaj za Partizan, spustio je loptu na zemlju, a Miloš Šestić mu je uzeo i ušetao se u mrežu. Zvezda je tada pobedila 3:1.

Borota je sličnu grešku napravio i na revanš meču Kupa šampiona u Drezdenu. Partizan je u prvom meču pobedio 2:0, a u revanšu Borota je u jednom trenutku spustio loptu na peterac. Onda mu je jedan igrač Drezdena prišao, uzeo mu loptu i zatresao mrežu crno-belih. Ekipa iz Drezdena je pobedila 2:0, a onda je na penale prošla dalje.

Borota je potom nastavio karijeru u Čelsiju, a za ovaj klub branio je na 114 utakmica. U sezoni 1980/81. proglašen je za najboljeg igrača Čelsija te godine. I u dresu londonskog kluba napravio je legendarni kiks. On je jednom prilikom odbranio penal za Čelsi, a potom sa loptom ušao u gol da bi uzeo kapu. Sudija je pokazao na centar i dosudio gol za protivnički tim.

Borota je učestvovao i u auto-trkama, a potom je javnosti obelodanio svoj slikarski talenat, pa je priredio i prvu autorsku izložbu u galeriji "Srećna nova umetnost" u SKC-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja