(VIDEO) KRVAVI VEČITI DERBI: Divljanje do samouništenja na utakmicama Crvene zvezde i Partizana!
Foto: Dado Đilas

Strašne scene

(VIDEO) KRVAVI VEČITI DERBI: Divljanje do samouništenja na utakmicama Crvene zvezde i Partizana!

Fudbal -

Tuče, krv, pendreci, policija ... Ovo su verovatno najčešće korišćeni pojmovi prilikom opisa "večitih derbija" dva najjača fudbalska i košarkaška kluba u Srbiji - Crvene zvezde i Partizana.

Teško je utvrditi kada je počela ova spirala nasilja, a još teže joj je predvideti kraj. Svaki novi incident na Marakani, JNA ili u Pioniru raspaljuje još veću mržnju i sve to prolazi bez adekvatne reakcije države.

Redakcija Kurira vas podseća na nekoliko krvavih derbija.

Crvena zvezda - PartizanHala Pionir, 22. novembar 1997. godine

Uvod u tragični 30. oktobar 1999. dogodio se dve godine pre, na košarkaškoj utakmici večitih rivala u Pioniru. Tada je po prvi put upotrebljena raketna signalizacija u svrhu teškog povređivanja protivničke grupe navijača. Sa strane gde su bili navijači Zvezde ispaljena je raketa prema crno-belim pristalicama koja je teško povredila Gorana Obradovića i tadašnjeg v.d. gradonačelnika Beograda Milana Božića. Obradović je sa povredama ruke bio zbrinut na jednoj od beogradskih klinika.

Partizan - Crvena zvezdaStadion JNA, 30. oktobar 1999. godine

Najtužniji derbi, 113. po redu, odigran je tog pretposlednjeg dana oktobra 99. godine, kada je tokom utakmice u Humskoj signalna raketa ispaljena sa južne tribine usmrtila 17-godišnjeg učenika iz Opova Aleksandra Acu Radovića na tribini gde su bili navijači Crvene zvezde. Pogodak je bio direktan u grudi, ni brza intervencija njegovih prijatelja i ekipe Hitne pomoći nije sprečila tragediju, ali je meč ipak odigran.

Osmorica navijača Partizana označeni su kao odgovorni za ovaj nemili događaj i osuđeni na kratke zatvorske od šest meseci do dve godine zbog izazivanja opšte opasnosti: Majkl Halkijević, Nenad Kecojević, Zoran Živanovic Čegi, Časlav Kurandić, Mirko Urban, Aleksandar Aleksić, Dragan Petronić i Srđan Šalipurović.

Crvena zvezda - PartizanMarakana, 14. oktobar 2000. godine

Jedini neodigrani derbi dogodio se svega devet dana od velikih petooktobarskih promena u Srbiji. Bio je to 115. derbi, igrači su se već zagrevali na terenu, kada je manja grupa Partizanovih navijača započela tuču sa članovima redarske službe.

Videći šta se dešava na južnoj strani terena, u pomoć je krenuo veliki broj pristalica Crvene zvezde sa severne tribine, koji su u svom stampedu pregazili i fudbalere i stručni štab Partizana. U tom prebijanju, srećom, niko nije izgubio glavu, ali su fudbaleri Partizana izašli sa povredama na glavi i telu.

- Više od polovine Partizanovih igrača je prebijeno, a isto se odnosi i na stručni štab. Ivica Ilijev je dobio udarac pesnicom u glavu i na desnoj arkadi mu se stvorio hematom koji se i dalje širi. Ćirković je šutiran u leđa kao uostalom i svi ostali igrači, Ranković je dobio udarac u lice, a kapitenu Saši Iliću je povređena usna.

Najgore je prošao trener Tumbaković koji ima posekotinu na čelu, povređenu usnu i polomljene zube. Direktor Bjeković dobio je udarac u lice i levo uvo i trenutno na njega ne čuje. Povrede su dobili i ostali članovi stručnog štaba, a i mene su udarili nekoliko puta u leda - rekao je tada lekar Partizana dr Goran Rodić.

Problem neodigranog derbija dignut je na politički nivo, pa se odloženi meč odigrao tek 7. marta sledeće godine, a tada je Zvezda pobedila sa 2:0.

Partizan - Crvena zvezdaHala Pionir. 16. jun 2006. godine

Žandarmerija je u utakmici u kojoj je Partizan bio domaćin i na kojoj nije trebalo da bude pristalica Crvene zvezde napala grupu Zvezdinih navijača koji su bili smešteni u parteru što je izazvalo veliki sukob. Policajci su tada počeli da potiskuju navijače koji su počeli da padaju sa tribina i iz partera sa visine od 3-4 metra zbog čega je dolazilo do ozbiljnih i teških povreda.

Grobari su tada stali na stranu "delija", protiv policije, kojoj je skandirano "Idite na Kosovo". U znak solidarnosti napustili su halu kada su pristalice Zvezde isterane. Dok je utakmica trajala, Partizan je bio u vođstvu 63:56, na kraju je registrovan meč službenim rezultatom 20:0 za crno-bele.

Partizan - Crvena zvezdaKragujevac 10. februar 2010. godine, Hala Jezero.

Finale Kupa Radivoja Koraća Retko je mesto sukoba između velikih grupa navijača Crvene zvezde i Partizana bilo daleko od Beograda, ali su se takvi incidenti po pravilu događali prilikom odigravanja kup utakmica košarkaških ekipa u Kragujevcu i Nišu. Najteži incidenti su se dogodili u kragujevačkom Jezeru, kada je pri rezultatu 43:43 u 26. minutu navijači Crvene zvezde prekinuli meč zbog tuče sa policijom.

Prema jednoj verziji "delije" su krenule na suprotnu stranu hale u akciju spasavanja svog drugara kojeg su u "zarobljeništvu" držali navijači Partizana. U nastavku meča pred praznim tribinama, sutradan bolji su bili košarkaši Crvene zvezde - 78:69.

Crvena zvezda - PartizanMarakana, 25. april 2015. godine

Nakon krvave tuče na istočnom delu stadiona u Ljutice Bogdana, pred 148. večiti derbi, može se samo reći - hvala bogu, niko nije stradao! Bila je to jedna od najkrvavijih tuča dve navijačke grupe, koja je započela na onoj strani gde najčešće sede mirni navijači, ponekad u pratnji najmlađih. Kada je započela tuča lomile su se stolice, a u onom metežu u kojem su letele plastika i kamenice pucale su glave na sve strane.

Ubrzo se u sukob umešala i Žandarmerija, da bi se kasnije velika tuča prenela na severnu tribinu odakle su najratoborniji pokušali da se dokopaju protivnika na istoku, ali preko kordona. Žestoki sukob policije i "delija" trajao 42. minuta, ali je meč ipak odigran - 0:0.

Crvena zvezda - PartizanMarakana, 16. april 2016. godine

Nikakve pouke nisu izvučene od prethdonog aprila i 148. derbija. Isto mesto - Marakana, ista tribina - istok, derbi 151, isti akteri i tuča, naravno. Utakmica je počela kada se dogodila prva bakljada, a za njom i krvavi sukob na istoku, gde su bili izmešani navijači Zvezde i Partizana.

Žandarmerija je morala da interveniše razdvajujući pendrecima zaraćene strane, ali je u poluvremenu morala da krene i u obračun sa "delijama" na severnoj tribini. U gađanju stolicama više desetina policajaca i navijača doživelo je povrede. Meč je završen 1:1.

Partizan - Crvena zvezdaBeograd, 18. septembar 2016. godine

Na 152. derbiju nije bilo incidenata. Meč je odigrao u relativno mirnoj atmosferi, jer za razliku od prethodnih duela dva najveća kluba nije bilo direktnog sukoba na stadionu. Ipak, krvi je bilo na ulicama i previše da bi se dozvolilo divljanje i na tribinama. Najmanje 44 osobe privedene u tučama oko Autokomande, na Novom Beogradu i kod Hajd parka.

Prema izvorima iz MUP čak osam policajaca povređeno je u sukobima sa navijačima Crvene zvezde i Partizana, a ništa bolje nisu prolazili ni huligani u međusobnim obračunima. Najteže je ipak prošao neimenovani navijač, koji je je prebijen od grupe ispred tramvajske stanice kod hotela Hajat. Na utakmici Partizan je slavio pobedu 1:0.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track