(VIDEO) MAJSTOR ZA SLOBODNJAKE: Svet i dalje drhti od njegovog silovitog šuta!
Foto: Printskrin / You Tube

Matirao golmane sa više od 25 metara

(VIDEO) MAJSTOR ZA SLOBODNJAKE: Svet i dalje drhti od njegovog silovitog šuta!

Fudbal -

Na današnji dan 1969. godine rođen je jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalera Siniša Mihajlović.

Popularni Miha rođen 20. februara 1969. godine u Vukovaru, a za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 63 meča.

Karijeru je počeo kao levo krilo, da bi prelaskom u Italiju bio prekomandovan u odbranu, gde je igrao do kraja igračke karijere.

Poznat je kao jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca u svetu. Mihajlović i Đuzepe Sinjori su jedini igrači koji su u Seriji A postigli tri pogotka na jednoj utakmici iz slobodnih udaraca, a takođe drži rekord po broju postignutih golova iz slobodnih udaraca u Seriji A (28).

Prošao je sve mlađe kategorije Borova iz Vukovara, a 1986. je sa 17 godina prebačen u prvi tim. Za prvi tim je debitovao 25. maja 1986. godine u Belom Manastiru protiv tamošnje Šparte, a Mihajlović je postigao gol u meču koji je završen rezultatom 1:1. Privukao je pažnju na sebe i igranjem za reprezentaciju SR Hrvatske na međurepubličkim takmičenjima mlađih kategorija.

U leto 1988. prelazi u Vojvodinu, gde je već u prvoj sezoni postao standardni prvotimac sa 31 odigranih utakmica, a pod vođstvom trenera Ljupka Petrovića Vojvodina je te sezone 1988/89. nakon 23 godine postala prvak države.

Nakon dve i po sezone provedene u Vojvodini, Mihajlović 10. decembra 1990. potpisuje ugovor sa Crvenom zvezdom. On se veoma brzo uklopio u novom timu koji je bio pun vrhunskih fudbalera kao što su Dejan Savićević, Robert Prosinečki, Vladimir Jugović, a koji je vodio njegov stari trener iz Vojvodine, Ljupko Petrović.

U prvoj sezoni odigrao je 14 ligaških utakmica i Crvena zvezda je na kraju osvojila titulu, ali iz te sezone najviše se pamti njegov gol iz slobodnog udarca u revanšu polufinala Kupa evropskih šampiona protiv Bajern Minhena, kao i njegov šut u nadoknadi vremena kad se lopta odbila od Klausa Augentalera u gol i odvela Crvenu zvezdu u finale.

U finalu Kupa evropskih šampiona 1990/91. Crvena zvezda je nakon 0:0 u regularnom delu i produžecima bila bolja u izvođenju penala protiv Olimpik Marselja i postala prvak Evrope, a Mihajlović je bio jedan od petorice igrača Zvezde koji su bili precizni sa 11 metara. Decembra iste godine sa Zvezdom je osvojio i Interkontinentalni kup, nakon što su pobedili u Tokiju čilenaski Kolo Kolo sa 3:0. Nakon veoma uspešne prve sezone u klubu, Mihajlović je u Zvezdi igrao još u sezoni 1991/92. kada je ponovo osvojena titula šampiona.

Siniša Mihajlović je potom prešao u Italiju gde je sa više ili manje uspeha igrao za Romu, Sampdoriju, Lacio i Inter.Svoju oproštajnu utakmicu odigrao je 28. maja 2007. godine u Novom Sadu. Posle završetka igračke karijere radio je kao pomoćni trener u Interu do 2008. godine i u tom periodu osvojio još dve titule prvaka kao i jedan trofej superkupa Italije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track