(VIDEO) MARAKANA U RASULU: Legendarni stadion je bez struje, raspada se i pljačkaju ga
Foto: Dado Đilas

Nemar uzeo danak

(VIDEO) MARAKANA U RASULU: Legendarni stadion je bez struje, raspada se i pljačkaju ga

Fudbal -

Pre tri godine na Marakani u Rio de Žaneiru je Mario Gece doneo Nemačkoj titulu svetskog prvaka. Pre nešto više od pola godine bio je domaćin otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara. Danas je taj stadion u rasulu.

Legendarni brazilski stadion ostao je bez struje, vandali ga pljačkaju svakodnevno, a teren je neupotrebljiv. Nedostaje oko 10.000 stolica, a ukraden je čak i spomenik Marija Fila, novinara čije ime stadion službeno nosi.

Gradsko preduzeće Marakana ustupila je organizacionom odboru Olimpijskih igara stadion na korišćenje. Organizatori su, kako tvrdi grad, stadion vratili u očajnom stanju i nisu želeli da plate oko milion dolara računa za struju.I dok su se oni međusobno prebacivali odgovornost, država je u međuvremenu stadionu zbog dugovanja isključila struju i onda je nastao haos. Nestankom električne energije, na stadionu je palo osiguranje, ne rade sigurnosne kamere kao ni neke elektronske brave što je omogućilo vandalima i lopovima da potpuno unište stadion."To je najmanji problem jer se na stadionu nije bilo ništa vredno. Ključna oprema je ipak dobro skrivena i osigurana. Dovodi se u pitanje i sigurnost na stadionu, pa čak i za te ljude koji noću ulaze na njega. Ne znamo u kakvom stanju je krov, mogao bi se urušiti", kažu u preduzeću koje je zaduženo za stadion."Jasno nam je da moramo napraviti određene popravke na stadionu, ali to ne bi trebalo ometati normalno funkcionisanje stadiona", rekao je portparol organizacionog odbora Olimpijskih igara u Riju Mario Andrada.I dok se vlasti svađaju oko toga ko je odgovoran, terem legendarnog stadiona napali su crvi i gotovo ga potpuno uništili. Neverovatno je da je za samo dva meseca, koliko je prošlo od humanitarne utakmice koju je na stadionu organizovao Ziko, stadionu učinjena tolika šteta.

Kako sve izgleda pogledajte OVDE

Federalna država Rio de Žaneiro u najvećoj je recesiji u poslednjih dvadesetak godina. Plate u svim državnim službama kasne mesecima, a 2016. godina završena je sa najvećom stopom kriminala. Pljačke i ubistava su prateća pojava."Grad se tokom igara zaista trudio da sve dobro prođe. Da se gosti osećaju sigurno i da ne bude problema. Ali onog trenutka kad su Igre završene sve se raspalo", rekao je Oliver Stunkel koji na univerziteta Getulio Vargas predaje međunarodne odnose.Svi ljudi upleteni u organizaciju Igara su zatvoreni ili pod istragom, a organizatori Igara dužni su još 40 miliona evra kredita samo za ovu godinu."Marakana je najveći simbol načina na koji su Igre vođene. Građani ovoga grada neće ići na golf igralište ili bazen. Brazilci će ići na Marakanu, ona je svetinja. A pogledajte šta su od nje učinili", rekao je Maurisio Santoro, profesor politologije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track