(VIDEO) SREĆAN ROĐENDAN, GAZO: Slavni Pol Gaskojn danas puni 50 godina
Foto: AP

Legenda stavila 50 svećica na tortu

(VIDEO) SREĆAN ROĐENDAN, GAZO: Slavni Pol Gaskojn danas puni 50 godina

Fudbal -

Slavni engleski fudbaler Pol Gaskojn možda nije dostigao predviđene vrhove tokom igračke karijere, ali je prvenstveno zbog ponašanja na terenu i van njega postao omiljena faca među navijačima.

Slavni Gaza danas puni 50 godina i ni izbliza ne izgleda kao neko ko je bio vrhunski fudbaler koji je dovodio do ekstaze ljubitelje fudbala u Engleskoj.

Gaskojn poslednjih desetak godina bije bitku sa zavisnošću od alkohola. U nekoliko navrata je bio na ivici smrti, a fotografije koje su objavljivane su u velikoj meri šokirale svet.

Gaza je rođen 27. maja 1967. godine u Gejtshedu. Profesionalnu fudbalsku karijeru je započeo u Njukaslu 1985. godine i upisao 197 nastupa za ovaj tim, uz 25 golova. Na kraju sezone 1987-88 proglašen je za najboljeg mladog igrača engleske lige, pa je došao u radar velikih klubova.

Već je jednom nogom bio u Mančester junajtedu, ali je Totenhem bio konkretniji. Kupio je kuću njegovoj porodici, pa Gaza nije promenio crno-bele boje na dresu. Na 75 utakmica je postigao 14 golova i predvodio je tim do finala FA Kupa.

U finalnom meču je doživeo tešku povredu, pa je morao da odloži prelazak u Lacio. Ipak, u rimski klub odlazi 1992. godine i u naredne tri sezone u 47 nastupa upisuje šest golova.

Nije uspeo da se prilagodi italijanskom načinu života, pa se vraća na Ostrvo. Naredne dve sezone je proveo u Glazgov rendžersu s kojim je osvojio dve titule i dva kupa.

Usledio je pad u karijeri i nezapaženi nastupi za Midlsboro, Everton, Barnli, kao i kineski Gansu Tianma.

Bio je trener engleskog niželigaša Ketering Taun, ali je otpušteno posle samo 39 dana zbog problema s alkoholom.Za reprezentaciju Engleske je upisao 57 utakmica na kojima je postigao 10 golova. Jedan od golova koji navijači Engleske najviše pamte je onaj protiv Škotske na Evropskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj, kada je legao na travu a igrači mu prskali vodu iz flašice, kao na zubarskoj stolici.

Po završetku karijere njegov život se pretvorio u pakao.

Bolovao je od bulimije, opsesivno-kompulzivnog poremećaja i alkoholizma. Nekoliko puta je proveo noć u zatvoru, zbog incidenata. Razveo se sa ženom nakon dve godine braka. Pojavljivao se u nekoliko tv-emisija. Imao je hit pesmu 1990. godine. Kasnije je putovao na turneju sa grupom Ajron Mejden.

Lečio se nekoliko puta od alkoholizma. U maju 2007. godine, primljen je u bolnicu nakon proslave 40. rođendana. Tokom rehabilitacije 2008. godine, tri puta mu je stalo srce pa su ga oživljavali. Bio je povređen u saobraćanoj nesreći 13. juna 2010., kada je na njegov auto naletela pijana žena. Ima sina iz prvog braka i usvojio je dvoje dece iz ženinog prvog braka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track