(VIDEO) Utakmica Sitija i Monaka jedna od najluđih u Ligi šampiona, a mi vam donosimo i ostale
Foto: Profimedia

Najveći preokreti

(VIDEO) Utakmica Sitija i Monaka jedna od najluđih u Ligi šampiona, a mi vam donosimo i ostale

Fudbal -

Meč odigran u Mančesteru u utorak ušao u istoriju najkvalitetnijeg UEFA takmičenja.

Utakmica između Mančester sitija i Monaka (5:3) odigrana 21. februara u šesnaestini finala Lige šampiona svakako će ući u istoriju ovog takmičenja.

Veliki preokret koji su režirali "građani" nakon što su gubili 1:2 i 2:3 pokazao je još jednom svu draž fudbala.

Mančester siti uspeo je da ostvari pristojnu prednost pred revanš u Kneževini Monako za dve nedelje. Golovi Radamela Falkaoa za Monako, kao i Serhija Agvera i ostatka ekipe Sitija doživeli su sijaset pregleda putem interneta i raznih TV emisija.

Sportska redakcija Kurira pobrinula se da se zajedno prisetimo još nekoliko ludih utakmica u Ligi šampiona, na naše, ali i vaše zadovoljstvo. Monako je u nekoliko navrata bio tim koji je režirao lude preokrete, kao i španski Deportivo. Zato, svašta može da se desi za dve nedelje u Kneževini.

Finale 1999.

Bajern - Mančester junajted1:2

Najluđu utakmicu i najveći preokret u istoriji Lige šampiona učinio je Mančester junajted stigavši do pobede protiv Bajerna sa dva gola u sudijskoj nadoknadi. Bajern je u finalu na stadionu Barselone "Kamp Nou" poveo u šestom minutu golom Marija Bazlera iz "slobodnjaka" i vodio je sve do 90. minuta. Onda su Tedi Šeringem (91) i Ole Gunar Solskjer (93) okrenuli rezultat i doneli ekipi ser Aleksa Fergusona "ušati trofej", a Nemcima očaj i suze.

Finale 2005.

Liverpul - Milan3:3, posle penala 3:2

Neverovatno finale odigrano je i 2005. u Istanbulu kada je Liverpul posle prvog poluvremena gubio od Milana s 0:3. U drugih 45 minuta, u razmaku od šest minuta (54-60) "crveni" su postigli tri gola izjednačivši rezultat. Strelci za "roso-nere" bili su Maldini (1) i Krespo (39, 44), a rezultat su okrenuli Džerard (54), Šmicer (56) i Alonso (60). Posle izvođenja penala slavio je Liverpul. Golove sa bele tačke za engleski tim postigli su Haman, Sise i Šmicer, dok je promašio Rise. Na drugoj strani precizni nisu bili Seržinjo, Pirlo i Ševčenko, dok su sigurni bili samo Tomason i Kaka.

Polufinale 1999.

Juventus - Mančester junajted2:3

Posle 1:1 na "Old Trafordu" gde je Junajted na jedvite jade izvukao remi golom Rajana Gigsa u sudijskoj nadoknadi, Juventus je u revanšu već posle deset minuta imao vođstvo od 2:0, golovima Filipoa Inzagija u 6. i 11. minutu. Ali, ekipa ser Aleksa Fergusona se nije predavala. Golovima Roja Kina (24), Dvajta Jorka (34) i Endija Kola (83) okrenuli su rezultat i izborili finale u kojem su posle još veće drame dobili Bajern. Bio je to još jedan veliki gubitak za Karla Anćelotija, trenera Juventusa.

http://www.dailymotion.com/video/xiuhsp_juventus-2-3-manchester-united-cl-1999-semi-final_sport

Četvrtfinale 2004.

Deportivo - Milan4:0

Milan je u prvoj utakmici na San Siru pobedio s rezultatom 4:1 i očekivao se siguran prolaz "roso-nera" u polufinale. Međutim, Deportivo je na stadionu "Riazor" priredio senzaciju i pobedom od 4:0 izbacio italijansku ekipu koju su predvodili Kaka i Ševčenko. I ovu utakmicu Milan je sa klupe vodio Karlo Anćeloti, koji će samo godinu dana kasnije doživeti još jedan šok u finalu Lige šampiona protiv Liverpula. Veliki Milan su srušili Valter Pandijani (5), Huan Karlos Valeron (35), Albert Luke (44) i Fran (76).

Četvrtfinale 2004.

Monako - Real3:1

Monako je pored Deportiva bio tim koji je te sezone pravio čuda u Ligi šampiona. Prva zvezda tima bio je Srbin sa hrvatskim pasošem Miladin Dado Pršo. "Kneževi" su izbacili favorizirani Real. "Kraljevski klub" je u Madridu slavio s 4:2, a potom u Monaku poveo s 1:0. Međutim, trener Monaka Didije Dešan ni tada nije pomišljao na predaju. Junak večeri bio je Ludovik Žili koji je postigao dva gola (45, 66), a zanimljivo je da se u listu strelaca upisao i Fernadno Morijentes (48), igrač Reala na pozajmici u Kneževini. Jedini gol za Madriđane dao je Raul (36).

Druga faza takmičenja 2001.

Deportivo - PSŽ 4:3

Ponovo Deportivo i ponovo ludi preokret. Ekipa Pari Sen Žermena je posle sat vremena igre vodila sa 3:0 u gostima. Ali, tada Deportivo u ludoj završnici zahvaljujući igračima sa klupe i lucidnoj odluci trenera Havijera Amijana napravio čudo. Postigli su četiri gola i osigurali plasman u četvrtfinale. Junak preokreta bio je Argentinac Valter Pandijani (57, 76, 84) koji je čak tri puta savladao Lionela Letizija, a jednom je strelac bio i njegov zemljak Dijego Tristan (60). Golove za francusku ekipu dali su Džej-Džej Okoča (29) i Loran Leroj (43, 55).

http://www.dailymotion.com/video/x386jd_resume-depor-psg-4-3_sport

Druga faza takmičenja 1998.

Monako - Sporting3:2

Sporting iz Lisabona vodio je u direktnom sudaru za plasman u četvrtfinale do 65. minuta protiv Monaka. I to sa dva gola razlike. Ipak, domaćin je na krilim Tjerija Anrija (75) i Davida Trezegea (65) okrenuo rezultat, a treći pogodak Anri (89) postigao je u sudijskoj nadoknadi. Zanimljivo je da je Anri sa klupe ušao u 18. minutu kada se povredio Martin Đetu. Golove za zeleno-bele iz Lisabona postigli su iz penala Oseano (37) i Luis Silva (31).

Četvrtfinale 2013.

Dortmund - Malaga3:2

Prvi meč završen je 0:0, a Malaga je od 82. minuta kada je Eliseu dao gol imala prednost i vođstvo od 2:1 i polufinaleu džepu. Kada je škotski sudija Krejg Tomson označio sudijsku nadoknadu, na stadionu Borusije usledio je pravi triler. Izgledalo je kao nemoguća misija, ali su "milioneri" preko Marka Rojsa (91) i Santane (93) ostvarili neverovatan podvig i zakazali polufinalni duel protiv Reala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track