SRBIJA ČEKA POZITIVAN ISHOD KANDIDATURE ZA EP Ana Joković poručuje: Devojke su rizikovale karijere i treba im odati priznanje
Foto: Beta

Intervju

SRBIJA ČEKA POZITIVAN ISHOD KANDIDATURE ZA EP Ana Joković poručuje: Devojke su rizikovale karijere i treba im odati priznanje

Košarka -

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije završila je boravak na Evropskom prvenstvu u Češkoj porazom od Letonije u osmini finala. Međutim, u Pragu su ostali predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović i potpredsednica zadužena za žensku košarku Ana Joković. Razlog više nego bitan, bord FIBA u subotu odlučuje ko će biti domaćin narednog Evropskog prvenstva koje je na programu 2019. godine, a Srbija je jedan od kandidata.

Pored Srbije, kandidaturu su istakle Rusija, Izrael i Letonija, a pozitivni signali koje naša delegacija dobija daju nadu da će se za dve godine širom Srbije gledati najbolja evropska košarka. U izjavi za Kurir sport Ana Joković kaže.

- Čekamo subotu i odluku borda da li ćemo dobiti domaćinstvo EP 2019. U zavisnosti od odluke preduzećemo dalje korake.

foto: KSS

Joković je od prvog dana bila u Pragu uz igračice, a zajedno sa prvim sadašnjim i bivšim čovekom srpske košarke Predragom Danilovićem i Draganom Đilasom, pružala snažnu podršku ekipi. Ostaje gorak ukus rane eliminacije, ali Jokovićeva ističe:

- Treba prvo odati priznanje svim devojkama koje su, pored osvojenih medalja i obezbeđenih nacionalnih priznanja, od prvog dana prošle pripreme i posvetile mesec i po dana Srbiji. I to odmah po završetku sezona. Dve igračice su bile povređene, Ana Dabović i Sonja Petrović, koja je rizikovala karijeru i ogroman ugovor potpisan sa novim klubom. Cilj nije ispunjen, ima puno razloga za to, ali sada nije trenutak za to - rekla je Jokovićeva i još jednom se osvrnula na faktor koji je pratio naš tim tokom celog prvenstva, loše suđenje:

- Suđenje na EP zaista ne želim da komentarišem. Blaga je reč reći da je bilo sramotno.

foto: KSS

Prva dama srpske ženske košarke staje u odbranu košarkašica i od eventualnih negativnih komentara sa strane.

- Zamolila bih nus pojave da gledaju u svoje dvorište i ne pljuju ove devojke. One su povređene igrale za Srbiju, rizikovale su karijere zbog toga i nisu odustale, kao što su možda neki drugi odustali jer gledaju samo lični interes. Posle velikih uspeha mora da dođe i do padova, a posebno kada igrači koji su nosioci ne mogu iz objektivnih razloga da pruže 100 odsto mogućnosti. Volela bih da vidim te stručnjake šta bi oni uradili u ovakvoj situaciji koja nam se, nažalost, dogodila.

Često se tokom Prvenstva u Pragu upoređivao sadašnji tim sa prethodnim i isticao nedostatak pojedinih igračica. Ana Joković o tome kaže.

- Nije mi jasno zašto se, osim Danijel Pejdž koja je bila povređena, spominju ostali. Dajana Butulija i Milica Dabović, koje su dale ogroman doprinos u ostvarivanju minulih uspeha, su se same oprostile od igranja u reprezentaciji. I u drugim sportovima, poput odbojke ili vaterpola, jedni odlaze u penziju, drugi dolaze. Smatram da ovoj ekipi treba dati maksimalnu podrška sada kada ih najviše boli. Povrede i nespremnost ključnih igračica su najviše kumovali ovakvom rezultatu, plus još neke druge stvari. Psihologija i pedagogija u radu sa ženama su od ključnog značaja, kao i posvecenost poslu 24 sata i energija koja se mora imati. Mi to sada nismo imali - rekla je Ana Joković.

Jokovićeva ne beži od pitanja odgovornosti za postavljanje Stevana Karadžića za selektora.

- Selektor Stevan Karadžić je preuzeo odgovornost za rezultat, kao što ćemo Savez i ja za postavljanje Karadžića na to mesto. U datom trenutku njegov izbor je bio jedino moguće rešenje jer ne treba da zaboravimo da smo imali jako malo vremena za sve i da u Srbiji u ženskoj košarci, nažalost, ne postoje treneri, koji mogu da vode našu reprezentaciju - završila je Ana Joković.

foto: Kurir Sport/Dejan Ignjatović

Magdalena Kokić i Dejan Tomašević pripremili prezentaciju

Srbija će u subotu bordu FIBA predstaviti svoje adute za dobijanje kandidature za Evropsko prvenstvo 2019. godine. U Prag će tim povodom doputovati generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević i članica tima u kampanji Magdalena Kokić, koji su uradili veliki posao u izradi prezentacije. Oni će se pridružiti predsedniku Predragu Daniloviću i potpredsednici Ani Joković, koji su prethodnih dana u neformalnim razgovorima sa članovima borda predstavili prednosti Srbije za dobijanje domaćinstva

Kurir.rs / Kurir sport, Dejan Ignjatović, Foto: KSS, Kurir sport, Dejan Ignjatović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Urnebesno! Ko lošije peva? Nikola Jokić ili omladinci Partizana?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track