(FOTO) BASKETARA I DALJE ODZVANJA ZLATIBOROM: Najstariji košarkaški kamp u Evropi dobio novo ruho
Foto: Promo

Tradicija vredna poštovanja

(FOTO) BASKETARA I DALJE ODZVANJA ZLATIBOROM: Najstariji košarkaški kamp u Evropi dobio novo ruho

Košarka -

Akademski košarkaški kamp Aleksanfar Nikolić već 42 godine je na Zlatiboru.

Koncipiran po programu legendarnog košarkaškog trenera Aleksandra Nikolića, ovaj način rada i obuke mladih košarkaša postao je poznat i u svetu, a u Srbiji je iznedrio mnošto sličnih kampova.

1 / 16 Foto: Promo

"Kamp već godinama posećuju deca iz čitavog sveta: Evrope, Amerike, Kanade... U prvoj smeni je bilo 40 dece iz Libana, Tunisa, Indije, Egipta u pratnji svojih trenera i roditeljia. Ove godine imaćemo 4 desetodnevne smene", kaže generalni sekretar kampa Biljana Pešić, koja sa ponosom ističe da uz program profesora Nikolića po kome rade dečaci,devojčice treniraju po posebnom programu, koi je osmislila i sprovodi Marina Maljković.

"U svim smenama imamo i dečake i devojčice. u četvrtoj smeni su devojčice iz pokreta Marina Maljković. To je već tradicija."

Stručnim radom na kampu rukovode iskusni treneri Ratko Joksić, Borislav Džaković i Marina Maljković. Sa decom rade treneri koji su već godinama na kampu, koji se tu usavršavaju i nadograđuju svoje znanje.

"Ovaj kamp posebnim čine treneri, ali čudno mi je da kažem da na Kampu rade. Neki od njih su tu od početka rada i smatram da su deo naše priče. Očekujemo da kao i svake godine sa nama neko vreme budu: Rade Georgievski, Božidar Maljković, Bratislav Đorđević, Vladimir Koprivica..." istakao je director kampa Dušan Pavićević.

Dok šetamo terenima, slušamo bat lopte i zvuk mrežica, treneri koriguju košarkaše, a Dušan Pavićević kaže kako se Odmaralište Golija u kom su smeštena deca i treneri potpuno obnovilo i izmenilo.

"Uspeli smo u višegodišnjim nastojanjima. Tereni su obnovljeni, sada imamo i jedan zatvoreni, gde radimo kada je previše vruće ili pada kiša. Imamo i bazen za trening i oporavak u vodi, a nadamo se da će sledeće godine biti završena i dvorana za trening. Uz to deci je na raspolaganju internet, a neretko organizujemo i aktivnosti van terena. Sada smo na primer zajedno sa hotelom Palisad i Fondacijom sporta mladih organizovali izložbu sportske fotografije Miroslava Todorovića, koja traje do 31. jula. Posećuju nas glumci, novinari, muzičari, ali ne kao poznata lica, već kao prijatelji, a neki i bivši kamperi", kaže Pavićević.

Kurir.rs /Kurir sport, Nenad Kiš, Foto: Promo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Đule bez Le?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track