ABA LIGA: Karpoš izbačen na 5 godina, najmanje 2 srpska kluba u Drugoj ligi
Foto: ABA Liga

ODRŽANA SKUPŠTINA

ABA LIGA: Karpoš izbačen na 5 godina, najmanje 2 srpska kluba u Drugoj ligi

Košarka -

Odlukom Skupštine ABA lige j.t.d odžane danas, Karpoš Sokoli kažnjen je sa petogodišnjom zabranom učešća u svim takmičenjima pod okriljem Jadranske košarkaške asocijacije.

ABA liga je tako drakonsku meru izrekla zbog izjava predsednika kluba Ognjena Dedića.

"Zbog neodgovornih izjava predsednika Ognjena Dedića koje su nanele štetu sponzorima i imidžu ABA lige, Karpoš Sokoli prvobitno je kažnjan sa 12.000 evra. S obzirom da će prema odluci Skupštine ABA lige j.t.d. svaki klub dobiti po 12.000 hiljada evra na ime troškova prevoza u sezoni 2016/17, kazna će biti naplaćena od dela koji pripada KK Karpoš Sokoli 2000 AD Skopje", kaže se u saopštenju.

"Zbog težine prekršaja klubovi ABA lige su na Skupštini odlučili da se Karpoš Sokoli kazni i sa petogodišnjom zabranom učešća u svim takmičenjima pod okriljem Jadranske košarkaške asocijacije", dodaje se u saopštenju.

Skupština ABA lige je odlučila i da od sezone 2017/18 pokrene Drugu ABA ligu u kojoj će učestvovati 12 ekipa. Na osnovu rezultata u nacionalnom šampionatu i poslatih prijava u Drugoj ABA liga će učestvovati: Krka, Rogaška, Split, Bosna, Zrinjski, Dynamic, Borac Čačak, Teodo, Lovćen i Ohrid.

Preostala dva učesnika biće poznata nakon dva turnira.

Predkvalifikacioni turnir će biti organizovan za ekipa iz BiH. Na njemu će učestvovati Mladost Mrkonjić grad, Široki i Sloboda.

Pobednik predkvalifikacionog turnira steći će pravo igranja na kvalifikacionom turniru na kome će još učestvovati Primorska, Vršac i Sutjeska.

Kvalifikacioni turnir za popunu Druge ABA lige biće održan od 27. do 29. septembra u Laktašima. Igraće se po sistemu svako sa svakim, a dve najboljeplasirane ekipe ostvariće plasman u Drugu ABA ligu.

U skladu sa odlukom o pokretanju Druge ABA lige, Skupština je donela odluku o Promeni propoziciji takmičenja Prve ABA lige za sezonu 2017/18 koje podrazumevaju da šampion Druge ABA lige ima osigurano mesto u Prvoj ABA ligi u sezoni 2018/19. U skladi sa usvojenim promenama u Propozicijama takmičenja maksimalan broj predstavnika iz jedne zemlje u Prvoj ABA ligi je ograničen na pet klubova.

Sa željom da dodatno učvrsti poziciju pokretača razvoja košarke u regionu, Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da u sezoni 2017/18 organizuje juniorske turnire.

Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da se u periodu od 20. do 23. septembra organizuje Superkup u Baru na kome će na osnovu plasmana iz sezone 2016/17 učestvovati osam ekipa: Cedevita, Partizan NIS, Budućnost Voli, Igokea, Mega Bemax, Cibona, Mornar i FMP. Crvena zvezda mts nije mogla da učestvuje zbog ranije preuzetih obaveza u tom periodu i učešća na evroligaškom turniru.

U skladu sa dobrim poslovanjem i sa cilju dodatne pomoći klubovima, Skupština ABA lige j.t.d. je odlučila da u sezoni 2017/18 po usvojenoj matrici snosi troškove prevoza klubova. Sa istim ciljem, a na ime troškova prevoza, Skupština ABA liga j.t.d. je odlučila da klubovima koji su učestvovali u sezoni 2016/17 uplati po 12 hiljada evra. Od te sume biće oduzeta eventualno zaostala dugovanja za kazne.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Zvezda i Partizan: zavaravane pred evropske utakmice

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track