KOŠARKAŠI I FUDBALERI NAJVIŠE ZIDAJU: Grobari okupirali Zlatibor i Kopaonik
Foto: Shutterstock, Kurir

srpske lepotice

KOŠARKAŠI I FUDBALERI NAJVIŠE ZIDAJU: Grobari okupirali Zlatibor i Kopaonik

Košarka -

Novac zarađen od sporta prvi je na planini iznad Užica uložio Dragan Kićanović izgradivši hotel, a pratili su ga Miroslav Pecarski i Nikola Peković, dok su veći planinski masiv zauzeli Savo Milošević, Dragan Ćirić i Gordan Petrić

Bivši proslavljeni košarkaši Dragan Kićanović, Nikola Peković i Miroslav Pecarski glavni su investitori na Zlatiboru, a fudbaleri Gordan Petrić, Savo Milošević i Zoran Mirković na Kopaoniku. Očigledno je da u priči o sportistima građevincima dominiraju crno-beli, a investicije se mere milionima evra.

U poslednje dve decenije ulaganje u turističko-ugostiteljske objekte na dve najpoznatije srpske planine bilo je jedan od najboljih načina da se uloži novac. Pare koje su zaradili ispod obruča, na travnatoj podlozi ili u dvoranama uložili su u hotele, apartmane za prodaju i izdavanje i lokale.

Pionir ulaganja na planinama je košarkaška legenda Dragan Kićanović, koji je još 2000. godine izgradio hotel „Olimp“.

Milioni evra

Nije imao nameru da nešto napravi i proda, već je i danas gazda ovog objekta, koji je i dograđen 2010. Kao nekad pod obručima, danas na Zlatiboru među sportistima investitorima dominira Nikola Peković, bivši košarkaš Partizana. Pre nekoliko godina izgradio je šestospratni hotel sa 86 apartmana za prodaju po ceni od 1.600 do 2.000 evra po kvadratu. Ali tu nije stao, već je početkom godine kupio parcelu od 1,2 hektara na lokaciji autobuske stanice u samom centru, za šta je opštini Čajetina platio tri miliona evra. Nezvanično se pominje da ima još nekoliko placeva i nekretnina.

foto: Shutterstock, Kurir

Nole se povukao

Kada se pomenu Kopaonik i sport, jasno je da se svi sete Novaka Đokovića. Njegova porodica je imala lokal, ali ga je prodala 2015. Najpoznatiji graditelji i ugostitelji među sportistima na Kopaoniku su bivši fudbaleri Partizana Savo Milošević, Gordan Petrić i Dragan Ćirić. Milošević i Ćirić su otvorili hotel „Srebrna lisica“ 2010, a četiri godine kasnije Milošević je najavio još jedan objekat. Petrić se odlučio za gradnju i prodaju, pa je jedan objekat sa apartmanima prodao, a sada gradi drugi.

Da se sve ne svede na fudbal i košarku, potrudili su se odbojkaši. Legendarni primač Goran Vujević izgradio je i vodi hotel „Ozon“, a njegov saigrač, bloker Željko Tanasković, pre desetak godina je izgradio i prodao apartmane.

foto: Infografika

VLADIMIR SPASIĆ

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Zašto su Filipović i Pjetlović skinuli medalje na pobedničkom postolju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track